Consiliul Europei critică poliția germană pentru relele tratamente aplicate afganilor expulzați

Publicat:

Comitetul împotriva torturii (CPT) al Consiliului Europei critică, într-un raport dat publicităţii joi, practicile unor poliţişti germani faţă de afgani expulzaţi la Kabul, transmite AFP, potrivit agerpres.

Raportul examinează condiţiile în care, în noaptea de 14 august 2018, au fost expulzaţi 46 de afgani, cărora le fuseseră respinse cererile de azil, la bordul unui avion charter între Munchen şi Kabul, coordonat de Frontex, agenţia europeană de protecţie a frontierelor. În avion s-au aflat în jur de 100 de poliţişti, precum şi trei membri ai CPT.


Citește și: UE pregătește la Sibiu perioada post-Brexit și negocierile pentru posturile cheie

Deşi subliniază că procedura de expulzare a fost realizată în general în mod profesionist, CPT scoate în evidenţă utilizarea a două tehnici de către poliţişti pentru a-l ţine sub control pe un afgan agitat.

‘Maltratarea unei persoane prin presarea organelor sale genitale, o tehnică ce vizează în mod clar să-i provoace o durere violentă pentru a obţine supunere, este atât excesivă, cât şi nepotrivită’, subliniază experţii CPT.

Aceştia mai atrag atenţia, referitor la cea de-a doua tehnică utilizată de poliţiştii germani, de petrecere a braţului în jurul gâtului afganului, că orice folosire a forţei trebuie să evite provocarea unei senzaţii de asfixie.

Citește și: Fostul președinte al Braziliei va fi din nou arestat

Comitetul ‘le recomandă autorităţilor germane să ia măsuri imediate pentru a pune capăt utilizării acestor două tehnici’ de către poliţiştii federali.

Autorităţile de la Berlin au semnat în 2016 un acord cu cele de la Kabul vizând expulzarea afganilor cărora le-au fost respinse cererile de azil. Aceste expulzări suscită controverse în Germania din cauza violenţelor din Afganistan.

CPT este responsabil să vegheze la respectarea de către cele 47 de state membre ale Consiliului Europei a interzicerii torturii şi tratamentelor inumane şi degradante în toate locurile unde persoanele sunt private de libertate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.