X

Consiliul Europei evaluează progresele realizate în lupta împotriva corupţiei în R.Moldova

Grupul Statelor împotriva Corupţiei al Consiliului Europei (GRECO) a publicat vineri un raport privind Republica Moldova care evaluează progresele realizate în punerea în aplicare a recomandărilor făcute acestei ţări în Raportul din cel de-al patrulea ciclu de evaluare (2016) asupra prevenţiei corupţiei parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Europei, preluat de agerpres.

Organismul Consiliului Europei conchide că Republica Moldova a pus în aplicare în mod satisfăcător sau a tratat de o manieră satisfăcătoare şase din cele 18 recomandări conţinute în Raportul celui de-al patrulea ciclu de evaluare. Referitor la recomandările restante, zece au fost parţial puse în aplicare şi două nu au fost puse în aplicare.

Citeşte şi: Un om de afaceri grec a fost arestat de FBI pentru transfer de tehnologie către ruși – Black News

În ceea ce priveşte parlamentarii, în afara unei tendinţe emergente în practica parlamentară în materie de ridicare a imunităţii parlamentare, GRECO constată absenţa de progrese în punerea în aplicare a recomandărilor restante. Rămâne de adoptat un cod de conduită al deputaţilor, care să definească în special regulile aplicabile în diverse situaţii de conflict de interese şi de interacţiuni cu lobbyişti şi alţi terţi.

Potrivit raportului GRECO, eforturi mai mari trebuie întreprinse pentru a actualiza site-ul Parlamentului şi a veghea la aceea că informaţiile asupra proiectelor de lege să fie actualizate cu regularitate.

De asemenea, trebuie pus totul în aplicare pentru a organiza veritabile consultări publice şi a se asigura că se va ţine cont în mod corespunzător de toate contribuţiile publicului.

Autoritatea naţională pentru integritate are în continuare personal insuficient şi are nevoie de o strategie instituţională, subliniază noul raport GRECO.

În ceea ce priveşte judecătorii, suprimarea calităţii de membru de drept pentru ministrul justiţiei şi procurorul general în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – ceea ce este un important progres în sine -, definirea de criterii pentru alegerea de membri magistraţi şi non-magistraţi ai CSM, obligaţia de a motiva orice decizie a CSM, adoptarea de decizii motivate în materie disciplinară şi unele amendamente la procedura disciplinară a judecătorilor sunt evoluţii pozitive.

Cu toate acestea, raportul GRECO subliniază că procedura de control prealabil a candidaţilor în CSM, propunerea de evaluare (procesul vetting) a unor categorii de judecători, precum şi rolul crescut al ministrului justiţiei în convocarea Adunării generale a judecătorilor au afectat negativ punerea în aplicare a unor recomandări în suspans şi riscă să anuleze rezultatele obţinute până acum.

În ceea ce priveşte procurorii, proiectele de amendamente menite să suprime participarea din oficiu a ministrului justiţiei şi preşedintelui CSM în Consiliul Superior al Procurorilor şi să revizuiască şi consolideze cadrul juridic al responsabilităţii disciplinare a procurorilor, acestea sunt în curs. Autorităţile moldovene sunt încurajate să adopte modificările propuse şi să dea curs recomandărilor în aşteptare.

Ţinând cont de cele prezentate, GRECO conchide că nivelul actual de conformitate cu recomandările rămâne “global insuficient”. În consecinţă, GRECO îi cere şefului delegaţiei Republicii Moldova să elaboreze un raport asupra progreselor realizate în punerea în aplicare a recomandărilor în aşteptare imediat ce va fi posibil, însă nu mai târziu de 31 martie 2024.

Citeşte şi: De câți bani e nevoie pentru ca cineva să fie considerat bogat – Black News

De asemenea, GRECO îl invită pe preşedintele Comitetului statutar să trimită o scrisoare Reprezentantului permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliului Europei, atrăgându-i atenţia asupra nerespectării recomandărilor şi asupra necesităţii de a fi luate măsurile decise pentru a înregistra rezultate tangibile cât mai repede posibil.

Nu în ultimul rând, GRECO invită autorităţile Republicii Moldova să autorizeze, imediat ce va fi posibil, publicarea prezentului raport, să-l traducă în limba naţională şi să facă această traducere publică. 

Tags: Consiliul EuropeiConsiliul Superior al Magistraturii (CSM)Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO)republica moldova
Categorii: Externe