Consiliul Europei, îngrijorat de efectele pandemiei şi de măsurile de austeritate din închisori

Publicat:

Consiliul Europei a atenţionat joi împotriva “măsurilor de austeritate” bugetară aplicate în mai multe ţări, măsuri care, combinate cu consecinţele economice ale pandemiei de COVID-19, ameninţă să degradeze şi mai mult condiţiile de detenţie din închisori, informează AFP, potrivit agerpres.

Această pandemie “se înscrie în cadrul unei crize bugetare care există deja de mai multă vreme în sistemele penitenciare din mai multe state membre ale Consiliului Europei”, din care fac parte 47 de ţări, notează în raportul său anual pentru 2020 Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT), unul dintre organismele Consiliului.


Citeşte şi: Pentagonul se teme de tot ce-i mai rău! Racheta chinezilor se poate prăbuşi într-o zonă populată – Black News

“În timpul numeroaselor vizite ce care le-a efectuat de-a lungul anului, CPT a constatat o lipsă de respect pentru nevoile elementare ale deţinuţilor în unele instituţii”, subliniază Comitetul, care notează că “tăieri importante” în bugetele unor administraţii penitenciare afectează “calitatea vieţii deţinuţilor”.

CPT atenţionează cu privire la “repercusiunile economice probabile pe termen lung ale pandemiei de COVID-19” ce vor exacerba efectele deja “negative ale măsurilor de austeritate preexistente faţă de deţinuţi”, determinând de exemplu ţările să adopte “restricţii bugetare şi mai importante”.

“Dacă acest lucru se produce, vor exista efecte şi mai grave asupra deţinuţilor foarte săraci şi vulnerabili, care constituie o proporţie importantă din populaţia carcerală în întreaga zonă geografică a Consiliului Europei”, îşi exprimă îngrijorarea CPT.

“Este crucial să se sublinieze că unele dintre drepturile economice şi sociale fundamentale ale acestor persoane sunt indivizibile de dreptul lor de a fi tratate cu umanitate”, insistă preşedintele organismului anti-tortură, Alan Mitchell, citat într-un comunicat. “Un nivel de decenţă ar trebui să fie respectat în închisori în orice moment, inclusiv în contextul măsurilor de austeritate declanşate de crizele economice”, adaugă el.

Citeşte şi: IFPMA este ‘dezamăgită’ de suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19 – Black News

Toţi deţinuţii “ar trebui să beneficieze cel puţin de un acces liber la o cantitate suficientă de apă potabilă, la o alimentaţie adecvată (…), la condiţii de viaţă şi de somn decente şi la mijloace pentru a rămâne curaţi”, insistă CPT.

Organizaţie paneuropeană înfiinţată în 1949 şi având sediul la Strasbourg, Consiliul Europei are 47 de state membre. Ea monitorizează respectarea statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor omului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.