Consiliul Europei, îngrijorat de folosirea excesivă a forţei în timpul manifestaţiilor din Franţa

Publicat:

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a atenţionat vineri cu privire la ”folosirea excesivă a forţei” împotriva demonstranţilor care protestează faţă de reforma sistemului de pensii din Franţa, solicitând Parisului să respecte dreptul de a manifesta, informează AFP, potrivit agerpres

”Incidente violente au avut loc, dintre care unele au vizat forţele de ordine”, a declarat Dunja Mijatovic într-un comunicat.


Citește și : Zelenski le cere europenilor rachete cu rază de acţiune lungă şi avioane de luptă moderne

”Dar actele de violenţă sporadice ale anumitor manifestanţi sau alte acte reprobabile comise de alte persoane în cursul unei manifestaţii nu au justificat utilizarea excesivă a forţei de către agenţi ai statului”, a spus reprezentanta Consiliului Europei.

Ea a accentuat că autorităţilor franceze le revine să permită exercitarea efectivă a libertăţilor, protejând manifestanţii paşnici şi jurnaliştii ce relatează de la aceste demonstraţii în faţa violenţelor poliţieneşti şi a indivizilor violenţi care acţionează în interiorul sau în apropierea coloanelor de manifestanţi.

Potrivit comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, violenţa, indiferent de sursa ei, nu ar trebui în niciun caz să fie utilizată ca mijloc de soluţionare a unei crize sociale şi/sau politice.

”Violenţele trebuie să înceteze. Aceasta este o condiţie necesară pentru exercitarea efectivă a libertăţii de exprimare şi a libertăţii de asociere, precum şi pentru încrederea între populaţie şi forţele de ordine”, a mai spus Dunja Mijatovic.

În ultimele zile, sindicate ale avocaţilor şi magistraţilor au denunţat violenţele poliţiei în timpul manifestaţiilor contra reformei pensiilor în Franţa.

Organizaţia ‘Reporteri Fără Frontiere’ (RSF) i-a cerut vineri ministrului de interne francez Gerald Darmanin să ”pună capăt violenţelor poliţieneşti împotriva jurnaliştilor”.

Citește și : Rusia nu îşi poate îndeplini angajamentele privind livrările de arme către India din cauza războiului

Darmanin declarase marţi că participarea la o ”manifestaţie nedeclarată” constituie un ”delict ce merită o arestare”.

El a anunţat vineri deschiderea a 11 anchete judiciare cu privire la presupusele violenţe poliţieneşti comise în ultima săptămână în timpul manifestaţiilor contra reformei sistemului de pensii în Franţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.