Consiliul Europei este îngrijorat de măsurile luate de Ungaria în domeniul migraţiei

Publicat:

Ungaria s-a confruntat cu provocări enorme după sosirile masive de migranţi şi refugiaţi în 2015 şi 2016, dar unele măsuri luate de Budapesta ca răspuns în faţa acestei situaţii provoacă îngrijorări serioase în legătură cu protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ale migranţilor şi refugiaţilor, indică un raport al reprezentantului special al Consiliului Europei (CoE) privind migraţia şi refugiaţii, Thomas Bocek, publicat joi, relatează agenţia MTI, conform agerpres.

Bocek a evaluat situaţia solicitanţilor de azil în Serbia şi Ungaria într-un raport de aproape 40 de pagini, care se bazează pe o vizită de informare efectuată în cele două ţări în iunie anul acesta.


Raportorul CoE a vizitat mai multe centre de primire în Serbia şi zone de tranzit pentru migranţi la Roszke şi Tompa, în sudul Ungariei, şi s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai unor organizaţii civice.

”Detenţia unor solicitanţi de azil în zone de tranzit din Roszke şi Tompa ridică întrebări referitoare la privarea lor efectivă de libertate”, a afirmat Bocek în raport.

Citeşte şi: O BEIZADEA din Ucraina a intrat cu maşina pe trotuar şi a omorât şase pietoni

El a constatat că în zonele de tranzit respective erau deţinuţi minori, inclusiv cu vârste între 14 şi 18 ani, aceasta fiind o chestiune ce necesită luarea de urgenţă a unor măsuri. În raport se face apel la instituirea unui sistem de tutelă pentru minorii cu vârste între 14 şi 18 ani.

”Preocuparea principală ar trebui să fie în interesul copilului. Fiecare efort depus ar trebui să evite recurgerea la privarea de libertate a copiilor migranţi şi refugiaţi doar pe baza statutului de migrant”, a afirmat Bocek în raport.

Potrivit raportorului CoE, ”este esenţial ca dreptul de a cere azil, inclusiv accesul efectiv la procedurile privind azilul şi mecanismele efective de apel, să fie garantat pentru fiecare migrant şi refugiat”, a adăugat el.

Bocek a afirmat că starea de curăţenie şi condiţiile igienice erau bune în zonele de tranzit, dar, în timpul vizitei sale, mai mulţi solicitanţi de azil s-au plâns de căldura insuportabilă din interiorul locuinţelor-container. ”Unii dintre copiii neînsoţiţi cu care m-am întâlnit s-au plâns că hrana pe care o primesc nu este suficientă”, a mai spus raportorul CoE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.