Consiliul Europei recomandă ‘cu tărie’ Georgiei să abroge legea cu privire la ‘influenţa străină’

Publicat:

Consiliul Europei recomandă ‘cu tărie’ Georgiei să abroge legea cu privire la ‘influenţa străină’

Consiliul Europei a “recomandat cu tărie” marţi Georgiei să abroge controversata sa lege cu privire la “influenţa străină”, a cărei adoptare de către parlament a generat ample manifestaţii în ţară, relatează AFP.

Georgia este unul din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, instituţie cu sediul la Strasbourg care monitorizează respectarea drepturilor omului pe continent, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

Potrivit uneia din comisiile instituţiei, Comisia de la Veneţia, “restricţiile impuse de această lege drepturilor la libertatea de expresie, la libertatea de asociere şi la respectarea vieţii private sunt incompatibile cu condiţiile stricte stabilite de Convenţia europeană a drepturilor omului”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat.

Aceste restricţii “nu corespund exigenţelor de legalitate, legitimitate, necesitate într-o societate democratică şi de proporţionalitate”, potrivit instituţiei.

Textul, votat în 14 mai de parlamentul de la Tbilisi, impune oricărei organizaţii neguvernamentale şi oricărei media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de “organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

Criticii săi au supranumit-o “legea rusească” din cauza similitudinii sale cu o lege votată în Rusia pentru a reprima opoziţia.

Potrivit Consiliului Europei, “legea are ca efect obiectiv riscul de a stigmatiza, de a reduce la tăcere şi în final de a elimina asociaţiile şi organismele media care primesc chiar şi o mică parte din fonduri din străinătate”. “Riscul este cu atât mai mare cu cât asociaţiile şi media vizate sunt cele care critică autorităţile şi eliminarea lor dăunează unei dezbateri publice deschise şi informate”.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Comisia de la Veneţia aminteşte controversa din jurul acestei legi în Georgia, cu “reacţii în masă în ţară” şi regretă că ea a fost adoptată “în cadrul unei proceduri care nu a lăsat niciun loc unei veritabile dezbateri şi unor consultări semnificative”. “Acest mod de a proceda nu corespunde exigenţelor europene pentru o legislaţie democratică”, conform acesteia.

Franţa şi Germania s-au declarat duminică “profund preocupate de situaţia în Georgia”, unde legea adoptată de parlament merge “împotriva valorilor europene”, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de preşedintele Emmanuel Macron şi cosemnat de cancelarul Olaf Scholz.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev

Două treimi din instalațiile energetice avariate de ruși au fost repuse în funcțiune la Kiev Kievul a reușit să restabilească două treimi din capacitatea sa...

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional

Alegeri în Franța: Ce soluții are Macron pentru a ieși din blocaj și a forma un guvern funcțional Astăzi are loc al doilea tur al...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European

Alianța creată de Viktor Orban va deveni oficial grup în Parlamentul European Noua alianță de partide de extremă dreapta a premierului ungar Viktor Orban din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.