Consiliul Europei recomandă îmbunătăţirea practicilor de interogare a persoanelor în custodie

Publicat:

Consiliul Europei a recomandat vineri ca poliţiile să-şi îmbunătăţească practicile de interogare a persoanelor aflate în custodia lor în timpul anchetelor penale, pentru evitarea relelor tratamente, transmite AFP, potrivit Agerpres.

‘În anumite ţări, interogatoriile de poliţie sunt încă purtate cu scopul de a obţine mărturisiri, ceea ce creşte riscul de rele tratamente, în condiţiile în care ele ar trebui să fie axate pe obţinerea de informaţii exacte şi fiabile asupra faptelor care fac obiectul anchetei’, arată Comitetul pentru Prevenirea Torturii (CPT) al Consiliului Europei, la publicarea raportului său anual.


Citește și : Rusia va restabili livrările de ţiţei către Europa prin conducta Druzhba în două săptămâni

‘Din nefericire, într-o parte semnificativă dintre statele membre, relele tratamente de poliţie rămân o problemă gravă’, mai ales în timpul interogatoriilor, a subliniat preşedintele CPT, ucraineanul Mykola Gnatovskyy, fără a dori însă să nominalizeze vreun stat.

El a indicat totuşi ‘drept exemplu pozitiv’ Georgia, care ‘a reuşi să-şi modifice în mod remarcabil’ practicile de poliţie.

‘Noi am spus întotdeauna că probele trebuie să conducă la persoană (vinovată, n.red.), nu invers. Poliţiştii ar trebui să aleagă întrebări deschise, să rămân deschişi la minte’, a adăugat Mykola Gnatovskyy.

Abordarea zisă ‘neacuzatoare’ ‘reduce riscul de eroare umană şi de mărturie falsă’, evidenţiază CPT.

El încurajează statele ‘să menţină persoanele în custodie în sedii centralizate ale poliţiei’ şi să afecteze ‘anumiţi agenţi pentru supraveghere’, responsabili ‘să verifice buna punere în aplicare a garanţiilor fundamentale împotriva relelor tratamente (notificarea plasări în custodie, accesul la un avocat, accesul la un medic)’.

CPT efectuează de 30 ani vizite în penitenciare, sedii de poliţie, centre de reţinere şi spitale psihiatrice din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, cu scopul de a preveni tortura şi relele tratamente.

Citește și : Cel puţin zece civili, ucişi în raiduri aeriene efectuate în provincia siriană Idleb

Rezultatul nu este făcut public decât cu acceptul statului respectiv, pe care majoritatea, cu excepţia mai ales a Rusiei şi Turciei, şi-l dau.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.