X

Consiliul Europei salută progresele Ucrainei în materie de prevenire a corupţiei

Consiliul Europei a salutat vineri progresele realizate în materie de prevenire a corupţiei în rândul parlamentarilor, al judecătorilor şi al procurorilor din Ucraina, în plină invazie rusă, transmite AFP, potrivit agerpres.

Într-un raport publicat vineri, Grupul de state contra corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei salută faptul că Ucraina ”a pus în aplicare sau a tratat într-o manieră satisfăcătoare 15 din cele 31 de recomandări” care i-au fost adresate, ”chiar dacă mai rămân multe lucruri de făcut”.

Citește și : NATO îşi caută şef – iată care sunt candidaţii cunoscuţi până acum

”GRECO ţine să recunoască ataşamentul profund al Ucrainei faţă de acţiunea pe care o desfăşoară, într-un moment extrem de dificil pentru acest stat membru, aruncat într-un război de agresiune declarat de către Federaţia Rusă”, indică un comunicat al Consiliului Europei.

”Această perioadă de conflicte a obligat ţara să adopte legea marţială, să declare stare de urgenţă şi să-şi ajusteze priorităţile. Într-un asemenea context, este remarcabil că Ucraina şi-a continuat totuşi eforturile de a pune în practică recomandările GRECO”, adaugă Consiliul Europei.

GRECO indică că nivelul actual de conformitate cu recomandările nu mai este ”insuficient la nivel global” aşa cum a fost cazul după precedentul raport, din aprilie 2022 şi invită Ucraina să prezinte măsurile luate pentru a pune în practică până la finalul lui martie 2024 recomandările restante.

Ucraina a fost lovită la începutul anului de un scandal de corupţie legat de aprovizionarea armatei sale.

Citește și : Milioane de copii se confruntă cu un risc crescut de malnutriţie din cauza lipsei de fonduri

Autorităţile de la Kiev au făcut o prioritate din combaterea corupţiei, într-un context în care efortul Ucrainei legat de război depinde în mare parte de sprijinul american şi european. Combaterea eficientă a corupţiei este şi o condiţie stabilită de Uniunea Europeană pentru aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

Tags: Consiliul EuropeicoruptieFederatia RusaGRECOucraina
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina