Consiliul Europei va evolua de urgenţă propounerile legislative din domeniul justiţiei din România

Publicat:

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), din cadrul Consiliului Europei (CoE), a decis, într-o sesiune plenară desfăşurată în perioada 4-8 decembrie, să efectueze evaluări de urgenţă ale proiectelor de lege privind sistemul judiciar din România, se arată într-un comunicat publicat luni, la Strasbourg, de Consiliul Europei. 

GRECO va analiza de asemenea două propuneri de lege privind reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional Judiciar din Polonia, relatează agerpres.


În ambele cazuri, GRECO va efectua evaluări în ianuarie şi/sau februarie, în perspectiva de a adopta rapoartele de monitorizare care vor rezulta în urma analizei în timpul sesiunii sale plenare din martie.

Citeşte şi: ORDINUL lui Putin. Armata rusă SE RETRAGE din Siria – VIDEO

Este pentru prima dată când GRECO se foloseşte de Regula 34 din Regulamentul său de procedură, recent introdusă pentru a permite “o procedură ad-hoc în circumstanţe excepţionale”.

Această regulă poate fi aplicată când o reformă instituţională, o iniţiativă legislativă sau schimbare procedurală poate duce la o încălcare gravă de către un stat membru a standardelor anti-corupţie ale Consiliului Europei care sunt supuse evaluărilor GRECO, se menţionează în comunicat.

GRECO le-a cerut şefilor delegaţiilor la GRECO ale României şi Poloniei să transmită, până la 15 ianuarie, informaţii privind aceste proiecte de legi pentru pregătirea rapoartelor de evaluare.

În ceea ce priveşte România, Parlamentul a înregistrat recent trei propuneri legislative privind sistemul judiciar, pentru adoptare în procedură de urgenţă, notează Consiliul Europei.

Îngrijorări serioase au fost exprimate de diferite instituţii şi de diferiţi actori din România şi din străinătate conform cărora aceste propuneri ar putea pune în pericol eficienţa luptei împotriva corupţiei şi ar putea submina independenţa sistemului judiciar, evidenţiază CoE.

Citeşte şi: După 30 de ani, saudiţii au voie să meargă din nou la cinema

De asemenea, în ceea ce priveşte Polonia, au fost exprimate îngrijorări similare privind două proiecte de lege în legătură cu reorganizarea Curţii Supreme şi a Consiliului Naţional Judiciar.

GRECO este un organism al Consiliului Europei care urmăreşte să aducă îmbunătăţiri capacităţii statelor membre de a lupta împotriva corupţiei, prin monitorizarea respectării de către acestea a standardelor anticorupţie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.