X

Consiliul Nord-Atlantic marchează cinci ani de la anexarea Crimeii de către Rusia

Consiliul Nord-Atlantic a marcat luni, printr-un comunicat, cinci ani de la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia. 

“În urmă cu cinci ani, Rusia a folosit forţa împotriva Ucrainei pentru a anexa ilegal şi nelegitim Crimeea. Această încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei constituie o nerespectare gravă a legislaţiei internaţionale şi o provocare majoră pentru securitatea nord-atlantică. Condamnăm cu fermitate această acţiune pe care nu o recunoaştem şi nu o vom recunoaşte. Facem apel la Rusia să redea Ucrainei controlul asupra Crimeii. Reafirmăm sprijinul nostru deplin pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei între frontierele şi apele sale teritoriale recunoscute internaţional. Crimeea este un teritoriu al Ucrainei”, arată documentul, preluat de agerpres.

Citește și: Un tânăr din Christchurch, INCULPAT pentru preluarea imaginilor cu atacul terorist

“Aliaţii sunt profund preocupaţi de abuzurile împotriva drepturilor omului şi încălcările acestor drepturi de către autorităţile ruse de facto în Crimeea anexată, împotriva ucrainenilor, a tătarilor din Crimeea şi a membrilor altor comunităţi locale. Aceste încălcări includ omoruri fără proces, răpiri, dispariţii forţate, violenţe, detenţii arbitrare, arestări şi torturi. În ciuda Ordinului din 2017 al Curţii Internaţionale de Justiţie, Mejlis-ul, organismul de autoguvernare al tătarilor din Crimeea, este în continuare persecutat şi interzis în patria sa”, continuă comunicatul.

“NATO face apel la Rusia să pună capăt imediat tuturor ilegalităţilor şi abuzurilor în Crimeea anexată ilegal, să elibereze deţinuţii politic şi ostaticii ucraineni şi să permită accesul în Crimeea al organizaţiilor internaţionale de monitorizare. Orice încercări de a legitima sau de a normaliza anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeii trebuie să înceteze, inclusiv impunerea automată a cetăţeniei ruse, deplasările forţate ale populaţiei, încorporarea în forţele armate ale Federaţiei Ruse şi desfăşurarea ilegală a campaniilor electorale ruse.

Condamnăm întăririle militare continue şi extinse ale Rusiei în Crimeea şi suntem îngrijoraţi de eforturile şi planurile declarate ale Rusiei de întărire militară în regiunea Mării Negre. Condamnăm de asemenea construcţia de către Rusia a podului din Strâmtoarea Kerci, care reprezintă o altă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi impune dificultăţi suplimentare economiei Ucrainei. Utilizarea nejustificată de către Rusia a forţei militare împotriva navelor şi a personalului naval ucrainean în apropierea Mării Azov şi a Strâmtorii Kerci din noiembrie 2018 reprezintă o parte a modelului mai larg de acţiuni agresive ale Rusiei în regiune. În conformitate cu Rezoluţia 73/194 din 17 noiembrie 2018 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cerem Rusiei să elibereze necondiţionat membrii echipajelor ucrainene arestate, să returneze navele capturate şi să îşi respecte angajamentele internaţionale, asigurând accesul fără restricţii în porturile ucrainene din Marea Azov şi permiţând libertatea de navigaţie”, continuă comunicatul.

Citește și: Un tânăr din Christchurch, INCULPAT pentru preluarea imaginilor cu atacul terorist

“Reacţia NATO la acţiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina s-a alăturat eforturilor internaţionale generale şi a sprijinit aceste eforturi, inclusiv prin sancţiuni. Nu se poate reveni la “normalitate” până când nu va exista o modificare clară şi constructivă a acţiunilor Rusiei, care să demonstreze respectarea legislaţiei internaţionale şi a obligaţiilor şi responsabilităţilor sale internaţionale”, conchide Consiliul Nord-Atlantic. 

Tags: Consiliul Nord-AtlanticcrimeeaNATOrusiastrâmtoarea Kerciucraina
Categorii: Externe