Consiliul Olimpic al Asiei vrea integrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile sale regionale

Publicat:

Consiliul Olimpic al Asiei (OCA) a propus joi integrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile sale regionale, cum ar fi Jocurile Asiatice, la o zi după decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) privind revenirea acestora în sportul mondial, în ciuda continuării războiului din Ucraina de către armata rusă, informează AFP, potrivit agerpres.

Organizaţia asiatică şi-a exprimat într-un comunicat “sprijinul” faţă de poziţia CIO, conform căreia “niciun sportiv nu ar trebui interzis din competiţie doar pe baza paşaportului său”, în plină pregătire pentru Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.


Citeşte şi: Un mort şi mai mulţi răniţi într-un atac cu armă albă într-o biserică din sudul Spaniei – Black News

“OCA a propus să ofere sportivilor ruşi şi belaruşi eligibili oportunitatea de a concura în Asia, inclusiv la Jocurile Asiatice”, a precizat organismul regional cu sediul în Kuweit.

În timp ce ruşii şi belaruşii (al căror regim este aliat cu Moscova), au fost interzişi de la majoritatea turneelor mondiale după invadarea Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie 2022, OCA a afirmat că este încrezătoare în “capacitatea sportului de a uni”.

Consiliul olimpic al Asiei a subliniat, însă, că “aşteaptă” deciziile CIO pe această temă, în timp ce discuţiile cu federaţiile continuă.

Miercuri, Comitetul Executiv al CIO a îndemnat federaţiile internaţionale să “studieze în continuare” modul în care sportivii în cauză ar putea fi reintegraţi în competiţii, “în condiţii stricte” şi “ca sportivi neutri”, cu condiţia “să nu susţină activ războiul din Ucraina”.

Citeşte şi:Cui îi dai un deget, îţi ia toată mâna! După ce a primit tancuri, Zelenski cere acum Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de luptă – Black News

Ca răspuns la acest anunţ, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat joi că este în favoarea participării sportivilor ruşi, dar sub un drapel neutru, la Jocurile Olimpice din 2024 găzduite de capitala Franţei, în ciuda apelurilor preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru excluderea acestora.

Propunerea Consiliului Olimpic al Asiei ar putea permite sportivilor ruşi şi belaruşi să participe la evenimentele regionale de calificare, dintre care unele au început deja, pentru Jocurile Olimpice din 2024.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru

Krasnoselski: Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru Chișinăul nu dorește o escaladare a conflictului de pe Nistru, dar Moldova în mod...

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală

CEC atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor de interes public în perioada electorală Comisia Electorală Centrală (CEC) atenționează asupra condițiilor de difuzare a mesajelor...

Experți internaționali vor evalua activitatea Serviciului Veterinar

Experți internaționali vor evalua activitatea Serviciului Veterinar În perioada 15-26 iulie 2024, Serviciul Veterinar al Republicii Moldova va fi supus unei evaluări de către...

BCS vrea o comisie specială pentru identificarea măsurilor de depășire a crizei în agricultură

BCS vrea o comisie specială pentru identificarea măsurilor de depășire a crizei în agricultură Comuniștii și socialiștii solicită instituirea unei comisii parlamentare speciale pentru identificarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.