X

Consiliul ONU pentru drepturile omului cere alegeri libere în Belarus

Consiliul ONU pentru drepturile omului (CDH) a lansat miercuri un apel pentru organizarea de ”alegeri libere şi corecte” în Belarus şi i-a cerut Înaltului comisar pentru drepturile omului să ancheteze abuzurile comise în această ţară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cele 47 de state membre ale CDH au adoptat o rezoluţie în acest sens (cu 20 de voturi pentru, şapte voturi împotrivă şi 20 de abţineri), prezentată de Uniunea Europeană şi susţinută de SUA, ţară care nu este membră a CDH, dar care participă la dezbateri după venirea lui Joe Biden la Casa Albă.

Citeşte şi: Coreea de Nord a lansat două rachete, o primă provocare pentru Biden

Belarusul, Rusia şi China prezentaseră 14 amendamente, dar toate au fost respinse.

Textul ”condamnă gravele încălcări ale drepturilor omului care continuă în Belarus în contextul alegerilor prezidenţiale din 2020, în special negarea sistematică a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, arestările şi detenţiile arbitrare ale membrilor opoziţiei, ale jurnaliştilor şi ale altor lucrători din media, ale apărătorilor drepturilor omului şi ale cetăţenilor în general, precum şi pedepsele cu închisoarea pronunţate cu privire la lucrători din media care îşi exercitau funcţiile profesionale”.

Regimul condus de Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994 în Belarus, a neutralizat în mare parte mobilizarea istorică a opozanţilor săi provocată de realegerea controversată, în 9 august anul trecut, a şefului statului.

Citeşte şi: Un francez face 20 de ani de închisoare pentru UCIDEREA unei prostituate românce

Rezoluţia cere autorităţilor de la Minsk organizarea de ”alegeri libere” şi începerea unui ”dialog veritabil” cu opoziţia politică, în scopul restabilirii şi menţinerii statului de drept, a democraţiei şi a normelor privind drepturile omului şi în vederea unei colaborări constructive cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

În fine, rezoluţia îi solicită Belarusului să efectueze anchete independente, transparente şi imparţiale cu privire la toate încălcările semnalate ale drepturilor omului, dar îi cere în acelaşi timp Înaltului comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, să procedeze, cu ajutorul experţilor, la o ”examinare aprofundată” a acestor abuzuri comise începând cu 1 mai 2020.

Tags: alegeriAleksandr LukaşenkobelarusConsiliul ONU pentru drepturile omului (CDH)Michelle BacheletminskOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa
Categorii: Externe