X

Consiliul de Securitate este foarte aproape de a adopta un proiect de rezoluţie care impune încetarea focului în Siria

Consiliul de Securitate “continuă să lucreze asupra paragrafelor” unui proiect de rezoluţie impunând o încetare a focului în Siria şi “este foarte aproape de adoptarea sa”, a declarat vineri preşedintele în exerciţiu al acestuia, ambasadorul Kuweitului, Mansour Al-Otaibi, citat de AFP.

“Suntem aproape gata”, a adăugat el. În cursul declaraţiei sale solemne, el a fost înconjurat de ambasadorii reprezentând ceilalţi nouă membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate. Un gest destinat să arate “unitatea” Consiliului pentru a obţine o încetare a focului în Siria, a precizat el, potrivit agerpres.

Potrivit diplomaţilor, textul negociat a suferit mai multe schimbări faţă de versiunea sa originală difuzată miercuri, când Suedia şi Kuweitul, cosemnatare, au cerut organizarea unui vot fără să stabilească data acestuia.

Citește și : Siria : Principalele grupări rebele din Ghouta Orientală refuză evacuarea civililor şi combatanţilor

Excluderea din armistiţiu a grupărilor jihadiste Stat Islamic (SI) şi Al-Qaida rămâne în vigoare. La solicitarea Moscovei, vor fi vizaţi pe viitor “şi alţi indivizi, grupuri şi entităţi asociate cu Al-Qaida şi SI, precum şi alte grupuri teroriste desemnate de Consiliul de Securitate”.

În documentul aflat în discuţie, a fost abandonată menţionarea unui termen de 48 de ore de la instaurarea armistiţiului pentru a lansa operaţiunile umanitare, potrivit unor surse diplomatice.

Discuţiile s-ar concentra în prezent mai ales asupra unui paragraf relativ la impunerea încetării focului, pentru a stabili dacă va intra în vigoare imediat sau la 72 de ore la adoptarea rezoluţiei, a făcut cunoscut un diplomat.

De asemenea, sunt abordate “garanţiile” cerute vineri de Moscova cu privire la respectarea acordului de încetare a focului de către rebeli, în special cei din Ghouta de Est, enclava de la periferia Damascului unde 400.000 de civili sunt ostatici focurilor de armă încrucişate ale beligeranţilor.

Tags: Al QaidaConsiliul de SecuritateKuweitMansour Al-Otaibisiriastat islamicSuedia
Categorii: Sinteze