Consiliul de Securitate al ONU nu susține referendumul pentru independență organizat de kurzii din Irak

Publicat:

Consiliul de Securitate al ONU şi-a exprimat joi – într-un comunicat – “preocuparea faţă de impactul potenţial destabilizator al proiectului susţinut de guvernul regional al Kurdistanului de a organiza un referendum săptămâna viitoare”, relatează AFP. 

“Referendumul plănuit este prevăzut să aibă loc în timp ce operaţiuni împotriva grupării Statul Islamic – în care forţele kurde joacă un rol capital – sunt în continuare în curs”, notează comunicatul, care se abţine să utilizeze cuvântul “independenţă”. El “ar putea contracara eforturile pentru a asigura o revenire voluntară şi în condiţii de securitate a peste trei milioane de refugiaţi şi de persoane strămutate”, adaugă textul.


“Membrii Consiliului îşi exprimă ataşamentul continuu pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi unitatea Irakului”. Ei “invită la rezolvarea oricărei probleme între guvernul federal şi guvernul regional al Kurdistanului în cadrul Constituţiei irakiene, printr-un dialog structurat şi compromisuri susţinute de comunitatea internaţională”, mai afirmă documentul.

“Membrii Consiliului de securitate îşi exprimă sprijinul total faţă de eforturile ONU pentru a facilita dialogul între părţile irakiene implicate”, conchide comunicatul.

ONU a propus să se ajungă până în trei ani la un acord între Kurdistanul irakian şi guvernul federal de la Bagdad asupra statutului regiunii autonome, cu condiţia ca Kurdistanul să renunţe la referendumul său prevăzut pentru luni.

Massoud Barzani, şeful administraţiei regiunii autonome Kurdistanul irakian, are prin acest proiect de referendum o nouă confruntare cu Bagdadul pentru a realiza visul unui stat – afirmă susţinătorii săi, în timp ce detractorii lui îl acuză că urmăreşte doar să se menţină la putere într-o perioadă în care face faţă unei crize politice interne.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.