X

Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA) din Franţa va ţine “constant” sub observaţie canal rus RT France

Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA) din Franţa va ţine “constant” sub observaţie programele viitorului canal rus RT France şi va acţiona “cu promptitudine” în cazul unor “anomalii”, a avertizat marţi preşedintele acestuia, Olivier Schrameck, scrie agerpres .

Grupul public de televiziune RT (fost Russia Today), care a fost acuzat în primăvară de preşedintele francez Emmanuel Macron că s-a comportat, împreună cu site-ul Sputnik, în “organe de influenţă (…) şi de propagandă mincinoasă”, doreşte să lanseze un canal francofon până la sfârşitul anului, numit RT France.

Preşedintele CSA, care şi-a mai exprimat neîncrederea faţă de RT France într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, a menţionat în faţa unei asociaţii a jurnaliştilor că postul de televiziune respectiv pune în continuare Consiliului o problemă de încredere.

Citește și : Papa Francisc a îndemnat, în Myanmar, la ”respectare oricărui grup etnic”, evitând să pronunţe cuvântul „rohingya”

El a reamintit că CSA, cu care RT a semnat în septembrie 2015 o convenţie în vederea înfiinţării acestui canal, i-a impus angajamente sporite în ce priveşte “onestitatea şi independenţa informaţiei”.

“Aceste obligaţii figurează ca atare în convenţie şi, dacă nu sunt respectate, credeţi-mă că CSA nu va rămâne inactiv”, a atenţionat el.

Olivier Schrameck a subliniat că autorităţile de reglementare din alte ţări supraveghează îndeaproape activităţile RT, citând Ofcom din Marea Britanie “care a emis deja 14 avertismente şi a ameninţat Russia Today cu sancţiuni”.

“Nu ne ascundem că în prezent observăm site-ul Sputinik, ţinând cont de legăturile făţişe dintre acest site şi canalul a cărui înfiinţare a fost anunţată” şi, imediat ce RT France va fi lansat, “îl vom ţine constant sub observaţie” pentru a putea “reacţiona cu promptitudine la orice anomalie care se va produce”, a mai afirmat preşedintele CSA din Franţa.

Tags: CSAfrantaLe MondeobservaţieRT FranceRussia Today
Categorii: Diaspora