Constatare ȘOCANTĂ. Alertele de seism NU au funcționat la ultimul cutremur devastator din Mexic

Publicat:

Alerta sonoră în caz de seism nu a funcționat sau s-a declanșat prea târziu în cazul cutremurului violent care a afectat marți capitala Mexicului și regiunile limitrofe, provocând moartea a peste 200 de persoane, informează joi AFP.

În ciuda celor 8.200 de megafoane instalate în Ciudad de Mexico, metropolă cu peste 20 de milioane de locuitori, sistemul de alertă a fost luat prin surprindere de acest nou cutremur scurt, dar puternic.


Potrivit experților, explicația pentru această situație ar putea fi localizarea epicentrului seismului în centrul țării, adică în afara principalei zone de acoperire a senzorilor, aflată în Oceanul Pacific.

Alți senzori sunt instalați în regiunea Puebla et Morelos, aflată lângă capitală, dar proximitatea epicentrului cutremurului de marți, la 120 de km sud de capitală, nu a dat suficient răgaz sistemului de alarmă să pornească înaintea propagării undelor seismice.

De peste două decenii, asociația CIRES se ocupă de întreținerea sistemului de alertă format din aproximativ o sută de senzori amplasați de-a lungul coastei Pacificului, zonă în care riscul seismic este cel mai mare.

Din acest loc, undele seismice ajung într-un minut în capitală, aflată la mai multe sute de kilometri, dar pagubele ar fi considerabile întrucât orașul este construit pe solul foarte instabil al albiei unui fost râu.

Sistemul “este conceput pentru seisme care au epicentrul pe coasta Pacificului și care lasă suficient răgaz, așa cum a fost cazul celui din 7 septembrie”, a declarat pentru o televiziune locală Carlos Valdés, directorul Centrului național de prevenire a dezastrelor.

La 7 septembrie, un cutremur cu magnitudinea de 8,2 grade, cel mai puternic din ultimul secol care a lovit Mexicul, a provocat moartea unui număr de aproximativ 100 de persoane, iar peste 200 au fost rănite. Epicentrul acestuia a fost situat la 730 de km de capitală, în largul oceanului.

Situat la intersecția dintre cinci plăci tectonice, Mexicul este una dintre țările cu cea mai intensă activitate seismică.

După detectarea seismului, sistemul lansează o undă radio care declanșează alarmele din școli și instituții publice și întrerupe automat emisia radio.

În cazul seismului de la începutul lui septembrie, locuitorii Mexicului au avut la dispoziție mai mult de un minut pentru a reacționa și a părăsi clădirile înainte ca acestea să înceapă să se clatine.

O astfel de tehnologie nu era disponibilă la momentul cutremurului din 19 septembrie 1985, cu magnitudinea de 8,1 grade, care a provocat moartea a peste 10.000 de persoane.

De la lansarea sistemului în 1993, CIRES a lansat peste 60 de alerte pentru seisme cu magnitudinea de cel puțin șase grade.

Tehnologia smartphone, care a intrat pe piața din Mexic de câțiva ani, permite locuitorilor să primească alerte prin intermediul unor aplicații precum SkyAlert sau Alerta Sismica DF.

La două secunde după declanșarea unui seism, SkyAlert trimite un semnal către telefoanele mobile cu mesajul “alertă seismică”.

Aplicația, lansată în 2013, a fost inițial conectată la sistemul CIRES, însă creatorul acesteia, Alejandro Cantu, a instalat de-a lungul coastei pacifice propriii senzori, fabricați în Japonia.

Aplicația a devenit populară în scurt timp, iar versiunea sa gratuită număra peste 300 de milioane de utilizatori în 2015.

Pentru a-și avertiza utilizatorii, aplicația folosește o rețea broadband în locul liniilor telefonice, care îi conferă, potrivit fondatorului său, fiabilitate.

Cu toate acestea, ca și pe 7 septembrie, aplicația SkyAlert a rămas, din păcate, tăcută.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.