X

Constituţia siriană este o chestiune suverană şi trebuie decisă fără intervenţii străine (Damasc)

Guvernul sirian a respins miercuri eforturile emisarului special al ONU, Staffan de Mistura, de a forma un comitet pentru elaborarea unei noi Constituţii în ţara sfâşiată de război, spunând că este vorba despre o ‘chestiune suverană’ care trebuie decisă fără intervenţii străine, a informat mass-media de stat siriană, relatează dpa şi Xinhua, potrivit Agerpres.

‘Constituţia şi tot ce este legat de ea este pur şi simplu o chestiune suverană, care ar trebui decisă de poporul sirian fără intervenţii străine’, a declarat ministrul de externe sirian Walid al-Muallem în cadrul unei întrevederi la Damasc cu Staffan de Mistura, conform agenţiei de ştiri siriene SANA.

Citește și : Dispozitive explozive artizanale, depistate în curtea casei soţilor Clinton şi la biroul lui Obama

Al-Muallem a acuzat state şi părţi străine că încearcă ‘să-şi impună voinţa’ asupra sirienilor.

Totodată, ministrul de externe sirian a subliniat intenţia guvernului de la Damasc de a-şi continua eforturile pentru a ajunge la o soluţie politică în criza siriană, a precizat SANA.

Comitetul pentru elaborarea Constituţiei ar trebui să fie format din 150 de membri, împărţiţi în mod egal în trei grupuri – unul ales de guvern, al doilea de opoziţie şi al treilea chiar de Staffan de Mistura.

Înainte de sosirea la Damasc, Staffan de Mistura a declarat că rămân obiecţii, în principal din partea guvernului, în legătură cu cea de-a treia listă care ar trebui să includă reprezentanţi ai societăţii civile, lideri religioşi şi tribali, experţi şi femei.

Citește și : Premierul Irlandei: Șansele unui acord în dosarul Brexit sunt afectate ‘extrem de nefavorabil’ de scena politică britanică

De Mistura a anunţat săptămâna trecută că va renunţa la postul său în noiembrie din motive ‘pur personale’.

Staffan De Mistura a fost numit mediator al ONU pentru Siria în iulie 2014, devenind cel de-al treilea emisar care ocupă postul, după diplomatul algerian Lakhdar Brahimi şi fostul şef al ONU Kofi Annan.

Tags: damascONUrazboiStaffan de MisturaWalid al-Muallem
Categorii: Sinteze