Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Publicat:

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a avut astăzi consultări politice interministeriale cu Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii India, Tanmaya Lal – a doua rundă de negocieri politice între cele două țări, după prima sesiune desfășurată în anul 2003, scrie radiochisinau.md.

Potrivit MAE, în cadrul discuțiilor, oficialii au abordat o serie de subiecte bilaterale, regionale și internaționale de interes comun. De asemenea, au fost evidențiate progresele înregistrate în relațiile dintre Republica Moldova și India în ultima perioadă. Ambele părți au reconfirmat angajamentul de a intensifica colaborarea, inclusiv prin organizarea vizitelor oficialilor de rang înalt în viitorul apropiat.


Un aspect important al consultărilor a fost cooperarea comercială și economică, precum și relațiile culturale și schimburile interumane.

Totodată, s-a salutat finalizarea de către Chișinău a procedurilor interne pentru aderarea la Alianța Internațională Solară (ISA), inițiativă lansată de Franța și India, ceea ce va contribui la consolidarea cooperării în domeniul energiei solare și al tehnologiilor de stocare.

Citește și: Atenție! Un nou fals circulă în mediu online

Cooperarea în domeniul educației a fost, de asemenea, un subiect important, fiind discutată posibilitatea admiterii studenților indieni la cinci instituții de învățământ superioar din Republica Moldova, începând cu anul academic următor.

În plus, oficialii au convenit să intensifice discuțiile asupra unor acorduri bilaterale esențiale, inclusiv în domeniul serviciilor aeriene, cooperării economice și comerciale, migrației și mobilității.

S-a discutat și despre colaborarea dintre cele două țări în forurile internaționale și multilaterale.

În final, interlocutorii au realizat un schimb de opinii privind securitatea regională și internațională, subliniind importanța dialogului continuu.

Oficialii au convenit să organizeze următoarea runda a consultărilor politice interministeriale la Chișinău, la o dată convenabilă ambelor părți.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.