X

Consumul excesiv de canabis poate crește riscul de cancere de cap și gât

Consumul excesiv de canabis poate crește riscul de cancere de cap și gât

Un nou studiu, care a analizat vreme 20 de ani date medicale de la milioane de persoane, a descoperit o legătură între consumul de canabis și anumite tipuri de cancer.

Potrivit Live Science, cercetarea a analizat 20 de ani de fișe medicale de la mai mult de 116.000 de adulți din SUA cu tulburări de consum de canabis (CUD), potrivit stiripesurse.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Estimată a afecta 3 din 10 consumatori de canabis, tulburarea este definită ca o utilizare problematică a canabisului. Aceasta duce la afectare sau suferință semnificativă și implică semne de toleranță, în care cineva trebuie să folosească mai mult dintr-un drog pentru a obține aceeași senzație, Totodată, duce la dependență, inclusiv simptome de sevraj.

Comparativ cu adulții fără CUD, aceste persoane erau de 3,5 până la cinci ori mai predispuse să dezvolte cancere ale capului și gâtului, conform noului studiu, publicat joi, 8 august, în revista JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Live Science scrie că acestea includ cancere ale gurii, gâtului, laringelui, glandelor salivare și orofaringelui, care cuprinde limba, amigdalele și peretele posterior al gâtului.

„Acesta este unul dintre primele studii – și cel mai mare pe care îl cunoaștem până în prezent, care asociază cancerul de cap și gât cu consumul de canabis. Detectarea acestui factor de risc este importantă deoarece cancerul de cap și gât poate fi prevenit odată ce oamenii știu ce comportamente le cresc riscul”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Niels Kokot, chirurg de cap și gât la University of Southern California Head and Neck Center.

Cercetarea a extras date colectate între 2004 și 2024, din 64 de centre de sănătate din SUA. În plus față de pacienții cu CUD, studiul a inclus date de la peste 3,9 milioane de persoane fără un diagnostic de tulburare.

Persoanele tulburări de consum de canabis (CUD) au fost comparate direct cu persoane de aceeași vârstă și sex, iar cercetătorii au luat în considerare și consumul de alcool și tutun, care sunt factori majori ai cancerelor de cap și gât.

Ce a scos la iveală studiul

Comparativ cu grupul de control, persoanele cu CUD erau mai predispuse să dezvolte fiecare tip de cancer la cap și gât, cu excepția cancerului hipofaringian, care afectează partea inferioară a gâtului.

Studiul nu a investigat modul în care pacienții au folosit canabisul – de exemplu, dacă au fumat sau au consumat produse comestibile. Prin urmare, nu se poate spune cu siguranță dacă fumul este cauza cancerului, având în vedere că fumul de canabis conține unele substanțe cancerigene similare cu cele din fumul de tutun. Alternativ, ar putea fi faptul că componentele active din canabis, cum ar fi THC, activează anumite enzime care pot alimenta cancerul.

Studiul are, totuși, unele limitări. De exemplu, consumul de canabis al oamenilor a fost autodeclarat, iar dozele exacte la care au fost expuși sunt necunoscute.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Deși este prea devreme pentru a spune dacă legătura dintre consumul intens de canabis și cancerele de cap și gât se menține în timp, „implicațiile raportului … dau de gândit”, au scris medicii de la UC San Diego Moores Cancer Center și Xiangya Hospital din China, într-un comentariu despre studiu.

Potrivit publicației citate, datele studiului s-au întins pe două decenii în care consumul de canabis a devenit mai obișnuit.

 

Tags: canabiscancere
Diverse