Consumul zilnic de roșii poate reduce cu 36% riscul de hipertensiune arterială

Publicat:

Consumul zilnic de roșii poate reduce cu 36% riscul de hipertensiune arterială

Roșiile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, precum licopen, vitamina C și vitamina E, iar consumul regulat poate fi benefic pentru reducerea hipertensiunii arteriale, arată un studiu publicat de Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.

Este vorba de un studiu care evaluează dacă consumul de roșii este asociat cu tensiunea arterială sistolică și diastolică și riscul de hipertensiune arterială. A fost realizat în cadrul studiului PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea) care a implicat 7.056 de participanți (82,5% hipertensivi). De asemenea, au fost cuprinși în program și 1.097 de participanți fără hipertensiune arterială, concluzia fiind că la aceștia consumul de roșii a scăzut riscul de a deveni hipertensivi, potrivit adevarul.ro.


Consumul de roșii a fost măsurat folosind un chestionar validat privind frecvența alimentelor și clasificat în patru grupe: cel mai scăzut (<44 g), intermediar (44–82 g), intermediar superior (82–110 g) și cel mai mare (>110 g).

„Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate publică la nivel mondial, cu prevalența în creștere anuală. Roșia este una dintre cele mai consumate, disponibile pe scară largă și cele mai accesibile legume din lume și este o componentă importantă a celor mai bune diete, cum ar fi dieta mediteraneană (MedDiet)”, susțin realizatorii studiului.

Consumul de roșii, inclusiv produsele pe bază de roșii, este benefic în prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale. Consumul mai mare de roșii reduce riscul de hipertensiune arterială cu 36%, iar consumul moderat scade tensiunea arterială, în special în hipertensiunea arterială de gradul 1.

Compoziția roșiilor include apă ( 95%), carbohidrați (3%), proteine (1,2%) și lipide (1%) și conține, de asemenea, minerale non-sodice (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan), vitaminele A, C, tiamină, riboflavină, niacină, acid pantotenic și piridoxină), carotenoizi și compuși fenolici. Dintre carotenoizi, cel mai abundent este licopenul, un antioxidant extrem de valoros.

Concluzia studiului

„Roșiile și produsele pe bază de roșii sunt componente importante și pot juca un rol favorabil în prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale, reducând în principal DBP la participanții cu TA crescută și TAS și DBP la participanții cu hipertensiune arterială de gradul 1. Consumul zilnic > 110 g/zi (aproximativ echivalent cu o roșie de dimensiuni mari) este, de asemenea, asociat cu o reducere cu 36% a riscului de hipertensiune arterială”, arată studiul citat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.