Contrabandiștii moldoveni condamnați în Europa, liberi în R. Moldova

Publicat:

Contrabandiștii moldoveni condamnați în Europa, liberi în R. Moldova

Contrabandiștii moldoveni condamnați în Europa rămân liberi în Moldova, constată reprezentanții asociației obștești „Dreptul la Dreptate”.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației, susține că, spre regret, în multe state europene contrabanda cu țigări înflorește, aceasta având rădăcini în estul Europei, inclusiv în Republica Moldova. Și acest fenomen, potrivit lui, are un impact semnificativ asupra economiei țărilor europene. Unele state sunt extrem de afectate de volumul contrabandei: fiecare al patrulea pachet de țigări din comerț fie a fost adus prin contrabandă, fie a fost produs la fabrici clandestine.


Contrabandiștii moldoveni condamnați în Europa, liberi în R. Moldova

„Acest business ilegal este controlat de criminalitatea internațională, din care fac parte, din păcate, și conaționali de-ai noștri. Protagonistul investigației noastre a devenit cetățeanul Mihail Filip Raileanu, născut pe 19 septembrie 1981. El este și cetățean al României, însă în acest stat este dat în urmărire, fiind vizat în alte cauze penale. Acesta este unul dintre baronii, regii contrabandei moldovenești, este inclusiv unul dintre cei mai mari furnizori de țigări. Dar face contrabandă nu doar cu țigări. Avem informații că această grupare este implicată și în trafic de droguri. Bărbatul a fost condamnat în Belgia la 7 ani de închisoare, însă acest fapt nu-l împiedică să facă contrabandă de proporții, în parteneriat cu lumea criminală internațională”, susține Pavel Grigorciuc.

Citeşte şi: Analist politic român: Bătălia pentru Chișinău e cu bătaie mult mai lungă – Stiripesurse.md

Liderul „Dreptul la Dreptate” a amintit despre faptul că în luna ianuarie a acestui an, jandarmeria Franței a reușit să deconspire cea mai mare fabrică clandestină de țigări din istoria țării. Ulterior, organele de drept franceze au făcut demers către autoritățile de la Chișinău, întrucât în cadrul acestei fabrici clandestine activau și cetățeni moldoveni.

„Din păcate, unii reprezentanți ai organelor noastre de drept au sabotat investigațiile și au refuzat să-și ajute colegii francezi. În legătură cu acest fapt, încă în februarie am publicat pașaportul român al acestui cetățean (Mihail Filip Raileanu) pentru a informa opinia publică și pentru soma justiția moldovenească să se ocupe de aceste personaje care prejudiciază statele prietene Republicii Moldova”, a notat activistul.

Pavel Grigorciuc a declarat că, după condamnarea lui Raileanu și anunțarea lui în urmărire internațională, prin intermediul Interpol, acesta se plimbă liber în Republica Moldova. Asociația a înaintat un demers către autorități și către organele de drept în care descrie detaliat aspectele ilegale ale activității acestuia.

Reprezentanții Asociației „Dreptul la Dreptate” solicită ca sentința din Belgia să fie pusă în aplicare. Pentru că Republica Moldova nu-și extrădează proprii cetățeni, să-l încătușeze aici, în țară, pentru ispășirea pedepsei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă

Temperaturi de foc în Moldova. Astăzi intră în vigoare codul galben de caniculă Astăzi, 7 iulie, intră în vigoare Codul galben de caniculă emis de...

Tragedie la scăldat. Un bărbat s-a înecat într-un lac din Mileștii Mici

Tragedie la scăldat. Un bărbat s-a înecat într-un lac din Mileștii Mici Un bărbat de 53 de ani și-a pierdut viața în timpul scăldatului într-un...

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței

Cahul Football Fest: Meciurile EURO 2024 vor fi transmise live în Piața Independenței Fani ai fotbalului, pregătiți-vă! În perioada 9-14 iulie, Piața Independenței din Cahul...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.