Contractul cu Centrala de la Cuciurgan ar putea fi prelungit

Publicat:

Contractul cu Centrala de la Cuciurgan ar putea fi prelungit

Contractul de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan, din stânga Nistrului, care expiră la sfârșitul acestei luni, ar putea fi prelungit pentru o perioadă mai îndelungată, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în emisie la Radio Moldova.

Citeşte şi: Platforma de Sprijin pentru Moldova a ajutat țara să depășească mai multe crize


În același timp, acesta a precizat că există și alte opțiuni pentru a asigura cetățenii cu energie electrică, doar că ar fi mai costisitoare, transmite radiomoldova.md.

„Noi am propus părții transnistrene să avem un contract pe termen chiar mai lung de șase luni, inclusiv pe un an, până la sfârșitul anului 2024. Așteptăm să agreăm toți parametrii acestui contract. Întotdeauna există alternative și noi am demonstrat acest lucru în noiembrie anul trecut. Sigur că noi nu vrem să creăm, pe de o parte, presiune pe prețuri la energie electrică la consumatorii de la noi și, pe de altă parte, să punem presiune pe regiunea transnistreană”, a declarat Victor Parlicov.

Amintim că Energocom a semnat contractul de livrare a curentului electric din partea stângă a Nistrului la sfârșitul anului trecut, în contextul crizei energetice din toamnă. Atunci, din cauza reducerii volumului de gaze naturale livrate de către Rusia și a distrugerii sistemului energetic ucrainean în urma bombardamentelor, țara noastră a fost nevoită să importe curent electric din România, la un preț mai mare.

Contractul cu Centrala de la Cuciurgan ar putea fi prelungit

Astfel, întreaga cantitate de gaze naturale de la Gazprom este livrată în regiunea transnistreană, în schimb, Centrala asigură cu energie electrică malul drept al Nistrului, în proporție de 90% din necesarul de energie, la un preț de 66 de dolari pentru un megawatt/oră.

Restul volumului este achiziționat de la producătorii de energie din surse regenerabile sau prin intermediul Operatorului pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un producător japonez de jucării a creat cel mai mic cub Rubik din lume

Un producător japonez de jucării a creat cel mai mic cub Rubik din lume Producătorul japonez de jucării MegaHouse a prezentat un cub Rubik în...

VIDEO – Netanyahu, către liderii occidentali: ‘Ar trebui să le fie ruşine’

VIDEO - Netanyahu, către liderii occidentali: 'Ar trebui să le fie ruşine' Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a criticat sâmbătă pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi...

Cel puţin un mort şi zece răniţi într-un atac în oraşul israelian Beer-Sheva

Cel puţin un mort şi zece răniţi într-un atac în oraşul israelian Beer-Sheva Cel puţin o femeie a murit într-un atac, cu armă de foc...

„Străini în autonomia lor”: cum sunt reprimate în Găgăuzia persoanele care îl contrazic pe Șor

În Găgăuzia, funcționarii sunt destituiți din funcții dacă îi critică pe Ilan Șor sau pe bașcana Evghenia Guțul Cei care au decis să nu se...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.