X

Contradicții privind selecția procurorului general la ședința CSP

Contradicții privind selecția procurorului general la ședința CSP

Subiectul ce vizează organizarea și desfășurarea concursului pentru funcția de procuror general a trezit mai multe contradicții în rândul membrilor CSP.

Citeşte şi: Avocații Arinei Corșicova vor cere CSJ strămutarea dosarului – Stiripesurse.md

Totul a pornit de la propunerea de a modifica unele reglementări și de a extinde termenul de depunere a dosarelor din partea candidaților doritori. Inițiativa a fost expusă de reprezentantul societății civile în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Cebotari, transmite Deschide.md.

„În Parlament a fost votată în prima lectură un proiect de lege care prevede că acei candidați care vor trece de procedura de evaluare și selecție la funcția de procuror general vor pleca la Comisia Pre-Vetting nu doar învingătorul, ci doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi. Joia viitoare urmează acest proiect să fie examinat în lectură finală, dar în legătură cu faptul dat consider că ar fi oportun să extindem termenul de depunere a dosarelor, deoarece cel mai probabil ar trebui să intervenim peste Regulamentul de selecție a procurorului general”, a declarat Andrei Cebotari.

Contradicții privind selecția procurorului general la ședința CSP

În susținerea poziției lui Andrei Cebotari a venit și ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Ea a spus că miercuri acest subiect va fi discutat și la Guvern, de aceea se solicită și opinia membrilor CSM, CSP și ai CSJ.

„Noi trebuie să-l prezentăm pentru ca miercuri să fie adoptat în Guvern. Ceea ce presupune că condițiile de preselecție și Regulamentul ar putea suferi modificări. Să nu fie situația când se schimbă regulile în timpul jocului. Conform Regulamentului, noi avem termen de 20 de zile pentru preselecție și în Regulament scrie că se propune Comisiei de Vetting o persoană, însă legiuitorul ne propune să înaintăm două persoane”, a menționat ministrul.

Cu această propunere nu a fost de acord președintele CSP, Angela Motuzoc.

Contradicții privind selecția procurorului general la ședința CSP

 

„Atât timp cât încă nu există o asemenea lege, cum putem noi să intervenim peste Regulament?”, a întrebat președintele CSP.

 

Cu unele contraargumente a venit și membra CSP, Inga Furtună. Ea s-a declarat nedumerită de faptul că se operează cu presupuneri și cu scenarii în privința votului din Parlament.

„Noi pornim la această etapă de la condițiile normative pe care le avem astăzi. Noi nu putem anticipa ceea ce se va întâmpla în Parlament”, a spus Inga Furtună.

Contradicții privind selecția procurorului general la ședința CSP

După deliberări, s-a decis ca subiectul să fie amânat pentru o altă ședință.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, un alt subiect fierbinte vizează soarta procurorului Mirandolina Sușițcaia. Cazul de suspendare a ei din funcție a fost inclus pe ordinea de zi a ședințelor anterioare ale CSP, dar de fiecare dată erau amânate – fie din lipsă de cvorum, fie din alte motive. De la acest subiect s-a autorecuzat procurorul detașat al CSP, Eduard Varzar.

Acest subiect este examinat în ședință închisă.

Tags: Andrei CebotariComisia Pre-VettingConsiliul Superior al Procurorilor (CSP)Eduard VarzarInga FurtunăMirandolina SușițcaiaVeronica Mihailov-Moraru
Categorii: JustiţieȘtirile zilei