Contraofensiva rusă în regiunea Kursk a fost stopată, anunţă armata ucraineană

Publicat:

Contraofensiva rusă în regiunea Kursk a fost stopată, anunţă armata ucraineană

Armata ucraineană a afirmat miercuri că a stopat contraofensiva rusă în zonele din regiunea rusă Kursk aflate sub control ucrainean, precizând că ”mai multe mii” de civili ruşi s-ar afla în zona respectivă, transmite AFP.

Incursiunea ucraineană care a luat armata rusă prin surprindere în luna august, după doi ani şi jumătate de la începerea invaziei ruse în Ucraina, este prima a unei armate străine în Rusia după Al Doilea Război Mondial. Kievul controlează circa 1.000 de kilometri pătraţi şi 100 de localităţi în vestul Rusiei, potrivit stiripesurse.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

La jumătatea lunii septembrie, Rusia a lansat o contraofensivă şi a susţinut că a recuperat o mare parte din localităţile pierdute, dar potrivit Ucrainei operaţiunea a fost stopată.

Ruşii ”au încercat” să atace pe flancuri, dar au fost opriţi, situaţia s-a stabilizat şi astăzi totul este sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului regional ucrainean Oleksii Dmitraşkivski.

”Ei (ruşii) au repurtat câteva succese minore, dar acest succes s-a transformat acum într-o cvasiîncercuire pentru ei. Ruşii au intrat într-o localitate, au început să lupte pentru o altă localitate, dar asta e tot”, a explicat el.

Moscova susţine însă că nu a eşuat contraofensiva sa şi a anunţat că a lansat noi atacuri pentru recucerirea teritoriului pierdut.

”Operaţiunea rusă în regiunea Kursk este încă în desfăşurare, aşadar este prematur de spus că ea a eşuat complet”, a nuanţat un înalt responsabil ucrainean, sub rezerva anonimatului.

Dmitraşkivski a adăugat că ”mai multe mii” de civili ruşi se află încă în teritoriul controlat de ucraineni. ”În unele localităţi, există peste 100 de persoane, în altele peste două sute, peste 500”, a spus el. Majoritatea sunt persoane în vârstă, dar există şi copii.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt militar ucrainean a acuzat armata rusă că a lansat lovituri aeriene împotriva zonei controlate de forţele ucrainene, 23 de civili fiind ucişi de la finalul lunii august.

El a respins acuzaţia că civilii ruşi ar fi fost supuşi unor rele tratamente de către militarii ucraineni. ”Civilii primesc apă, hrană, militarii nu îi jignesc”, a susţinut el, precizând că magazinele şi farmaciile nu funcţionează.

Într-un comunicat, armata rusă a dat miercuri asigurări că în anumite zone din regiunea Kursk este în ofensivă şi că în altele respinge atacurile ucrainene. Anterior în cursul zilei, Ucraina afirmase că a distrus un depozit din vestul Rusiei unde se aflau rachete balistice, bombe aeriene şi muniţie de artilerie.

În noaptea de marţi spre miercuri, drone au ”distrus literalmente” depozitul situat în regiunea rusă Tver, la Toropeţ, localitate situată la 400 km nord-vest de Moscova, a declarat o sursă din serviciile de securitate ucrainene SBU.

Înregistrări video, publicate pe social media şi de către presa rusă şi cea ucraineană, arată o succesiune impresionantă de explozii şi o coloană de fum imensă.

Autorităţile regionale din Tver au anunţat că a avut loc un ”atac masiv cu drone”, precizând pe Telegram că ”un incendiu este în curs de a fi stins în locul unde au căzut resturi de drone” la Toropeţ, fără a menţiona depozitul de armament.

Citește și: La scrutinele din 20 octombrie, peste hotare vor fi deschise 234 de secții de vot

Guvernatorul regiunii Tver, Igor Rudenia, a ordonat o ”evacuare parţială a populaţiei”, după câteva ore localnicii putând reveni la căminele lor.

Ministerul Sănătăţii rus a anunţat că 13 persoane au fost spitalizate ca urmare a acestui atac şi a dat asigurări că viaţa lor nu este în pericol.

Armata rusă a declarat miercuri că a distrus în noaptea precedentă 54 de drone ucrainene, dintre care jumătate deasupra regiunii ruse Kursk. În regiunea Belgorod, patru persoane au fost rănite şi spitalizate dibn cauza unui atac cu drone.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Andrei Năstase și-a depus semnăturile la CEC pentru a fi înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale

Andrei Năstase și-a depus semnăturile la CEC pentru a fi înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale Comisia Electorală Centrală a recepționat documentele și listele de...

Dorin Recean: Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale

Dorin Recean: Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale Autoritățile vor aloca bani pentru restabilirea infrastructurii afectate de ploile torențiale din...

O companie care exportă fier vechi se plânge că Serviciul Vamal al Ucrainei blochează tranzitul până în portul Reni

O companie care exportă fier vechi se plânge că Serviciul Vamal al Ucrainei blochează tranzitul până în portul Reni Compania „Sofilarex Plus” SRL, înregistrată în...

Atenție la ciuperci! ANSA recomandă consumatorilor să fie precauți

Atenție la ciuperci! ANSA recomandă consumatorilor să fie precauți Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă consumatorilor să fie precauți la achiziționarea ciupercilor din surse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.