X

Contre tot mai acute între ruşi şi americani: ‘REFUZĂ să privească realitatea în faţă’

Kremlinul a denunţat marţi că Statele Unite ale Americii şi aliaţii lor ‘refuză să privească realitatea în faţă’ în privinţa atacului chimic atribuit regimului sirian la Douma, în regiunea Ghouta orientală, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Vedeţi poziţia neconstructivă adoptată de câteva ţări, între care SUA. Ele refuză să privească realitatea în faţă’, a denunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că ‘nimeni dintre ele nu vorbeşte despre necesitatea unei investigaţii imparţiale’.

Citeşte şi: Cutremur puternic în Italia. Nu s-au înregistrat victime

‘A atribui etichete şi a anunţa verdicte fără nicio anchetă reprezintă o veche tradiţie a Occidentului’, a adăugat Peskov, potrivit căruia, chiar dacă ameninţarea unei reacţii puternice din partea Washingtonului ‘reduce evident marja de eforturi diplomatice, aceasta nu înseamnă că partea rusă intenţionează să nu mai acţioneze intens în sfera diplomatică’ privind Siria.

Preşedintele american Donald Trump a făcut să planeze ameninţarea unei riposte militare împotriva regimului sirian după un ultim presupus atac chimic la Douma, în Ghouta orientală, soldat sâmbătă cu cel puţin 40 de morţi, potrivit Căştilor albe – echipe de intervenţie siriene în zona controlată de rebeli – şi unei organizaţii neguvernamentale americane.

Ministrul de externe adjunct rus Mihail Bogdanov a apreciat la rândul său că situaţia este ‘serioasă’ şi a acuzat Washingtonul că difuzează ‘informaţii false pentru a găsi un pretext’ în vederea unei acţiuni militare. Cu toate acestea, Bogdanov a spus că nu există pericolul unei confruntări care să ducă la o ciocnire militară între Rusia şi SUA. Există ‘contacte de lucru’ între oficialităţi ruse şi americane pe tema situaţiei din Siria, a insistat acesta, exprimându-şi convingerea că bunul simţ va prevala.

Citeşte şi: Trump ‘a explodat’ când a aflat că FBI percheziţionează biroul avocatului său

‘Lansăm un apel occidentalilor să renunţe la retorica belicoasă’, a declarat luni seara ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, avertizând asupra ‘consecinţelor grave’ în cazul unei acţiuni militare occidentale. El a reiterat poziţia Moscovei, potrivit căreia ‘nu a fost niciun fel de atac chimic’ la Douma.

Spectrul unei riposte militare s-a accentuat luni după tiruri cu rachete împotriva unei baze militare T-4 a regimului, în centrul Siriei. Israelul a fost acuzat de către Damasc şi de către aliaţii săi rus şi iranian pentru acest atac soldat cu 14 morţi.

Tags: arme chimiceDmitri PeskovDoumaGhouta OrientalăMihail BogdanovONUrusiasiriaSUAVasili Nebenzia
Categorii: Știrile zilei