Controversă la Bruxelles după un afront adus preşedintei Comisiei Europene la Ankara

Publicat:

Un afront i-a fost adus marţi preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, plasată mai în spate, pe o canapea, în timpul reuniunii preşedinţilor de instituţii ale UE cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Ankara. Scena, care a fost filmată, a declanşat o controversă la Bruxelles, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.  

“Preşedinta Von der Leyen a fost surprinsă. Ea a decis să treacă peste şi să acorde prioritate substanţei. Însă aceasta nu înseamnă că ea nu acordă importanţă incidentului”, a explicat miercuri purtătorul său de cuvânt, Eric Mamer.


Citește și : Ungaria relaxează unele restricții în ziua în care raportează cel mai mare număr de decese

“Eh!”, poate fi auzită murmurând fosta ministru al apărării Germaniei, aparent descumpănită, într-o înregistrare video intens difuzată pe reţelele sociale. Ea pare să nu ştie unde să ia loc, în timp ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele turc se instalează confortabil în cele două fotolii pregătite pentru reuniune.

Ursula von der Leyen ia apoi loc pe o canapea, în spatele celor doi bărbaţi, în faţa ministrului turc al afacerilor externe a cărui funcţie este inferioară funcţiei sale în ierarhia protocolară.

“Doamna Von der Leyen se aşteaptă să fie tratată conform regulilor protocolare şi ea a cerut serviciilor sale să facă în aşa fel ca astfel de incidente să nu se mai repede pe viitor”, a anunţat purtătorul său de cuvânt. “Preşedinţii celor două instituţii (europene) au acelaşi rang protocolar”, a susţinut el.

Cu toate acestea, Consiliul European a ţinut să precizeze că preşedintele său are întâietate în faţa Comisiei pentru protocolul internaţional.

“Le revine autorităţilor turce, însărcinate cu organizarea întrevederii, să explice de ce i-a oferit acest tip de scaun dnei Von der Leyen”, a subliniat Eric Mamer. “În pofida incidentului protocolar, discuţiile cu preşedintele turc au fost foarte avansate şi doamna Von der Leyen a putut să-şi exercite rolul”, a dat el asigurări.

Acest afront intervine într-un moment diplomatic delicat, în timp ce UE şi Turcia încearcă să-şi reînnoade relaţiile după un an de tensiuni. Europenii nu-şi ascund îngrijorările în legătură cu încălcarea drepturilor fundamentale în Turcia şi în special cu privire la decizia preşedintelui Erdogan de a-şi retrage ţara din Convenţia de la Istanbul asupra prevenirii violenţei împotriva femeilor şi copiilor.

La finalul întrevederii, Ursula von der Leyen a declarat fără menajamente că este “profund îngrijorată din cauza faptului că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul”. “Este necesar ca femeile să fie protejate, la fel şi copiii trebuie protejaţi împotriva violenţei, iar aceasta (retragerea Turciei din Convenţie) este în mod clar un semnal rău în acest moment. Problemele legate de drepturile omului nu sunt negociabile”, a afirmat ea.

“Problema drepturilor omului este în mod clar prioritară în relaţia dintre UE şi Turcia. Ea va fi luată în calcul în analiza generală ce va fi adusă la cunoştinţa liderilor europeni în timpul summitului lor în iunie”, a avertizat miercuri purtătorul său de cuvânt.

Citește și : Situația devine disperată la Kiev, Ucraina înregistrează un record de decese

Afrontul adus primei femei care ocupă unul dintre cele mai importante posturi în UE a suscitat furia mai multor europarlamentari la Bruxelles.

“Întâi ei se retrag din Convenţia de la Istanbul, iar acum ei o lasă pe preşedinta Comisiei Europene fără scaun în timpul unei vizite oficiale. Este ruşinos. #WomensRights”, şi-a exprimat indignarea preşedinta grupului socialist din Parlamentul European, spaniola Iratxe Garcia Perez, într-un mesaj pe contul său de Twitter.

“Eh”-ul Ursulei von der Leyen “este noul termen pentru ‘nu aşa ar trebui gestionată relaţia UE-Turcia'”, a comentat eurodeputatul ecologist german Sergei Lagodinsky.

Nici Charles Michel nu a fost cruţat de critici. Europarlamentara liberală olandeză Sophie in ‘t Veld s-a întrebat de ce preşedintele Consiliului European “a tăcut” atunci când colega sa s-a pomenit fără scaun.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.