X

Controversata reformă judiciară a Israelului primeşte undă verde de la comisia parlamentară

Controversata reformă judiciară a Israelului a avansat marţi când comisia parlamentară pentru justiţie a aprobat un proiect de lege ce ar limita capacitatea celei mai înalte instanţe a ţării de a declara deciziile guvernului “nepotrivite”, relatează DPA, potrivit agerpres.  

Proiectul de lege va fi adus în parlament pentru primul din trei voturi începând de săptămâna viitoare, potrivit informaţiilor apărute în presă. Legea ar putea intra în vigoare în doar câteva săptămâni.

Citește și : Atac terorist produs în oraşul israelian Tel Aviv; cel puțin nouă răniți

Criticii avertizează că posturile importante ar putea fi ocupate în mod arbitrar de către guvern.

Legea ar deschide uşa corupţiei, a criticat marţi opoziţia. Comisia a respins obiecţiile.

Unda verde a comisiei ar putea da un impuls suplimentar protestelor în masă împotriva reformei, care au loc de luni de zile. Numărul participanţilor la demonstraţiile recente a crescut din nou după ce guvernul a reluat restructurarea sistemului judiciar.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a suspendat temporar reforma în martie după presiuni masive, dar acum merge mai departe cu ea.

Citește și : Ambasadoarea SUA în Rusia a fost sa-l viziteze în închisoare pe jurnalistul WSJ

 

Guvernul lui Netanyahu este văzut că slăbeşte în mod deliberat Curtea Supremă a Israelului cu aceste reforme. Guvernul acuză judecătorii de amestec excesiv în deciziile politice. Criticii văd separarea puterilor şi astfel ordinea democratică în pericol, aminteşte DPA.

Tags: Comisia parlamentarăisraelparlamentproteste
Categorii: Sinteze