X

Convorbirile între SUA şi Cuba vor fi reluate în curând

O delegaţie americană la nivel înalt urmează să se deplaseze în curând în Cuba pentru a relansa discuţiile cu ţara comunistă asupra unor chestiuni privind poliţia şi menţinerii ordinii, a anunţat joi Departamentul de Stat, citat vineri de France Presse, potrivit agerpres.

“Responsabili americani şi cubanezi se vor întâlni luna aceasta la Havana (…) pentru a discuta subiecte de interes bilateral privind chestiuni de menţinere a ordinii internaţionale”, dintre care criminalitatea transnaţională, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat sub condiţia anonimatului.

Citeşte şi: Fiul lui Pablo Escobar deplânge glorificarea ‘narco-culturii’ – Black News

Responsabilul nu a precizat datele reuniunii, dar a spus că delegaţia va include membri ai Departamentului de Stat, Departamentului de Justiţie şi Securitate Internă.

“Participarea la aceste discuţii demonstrează angajamentul de a continua dialogul constructiv cu guvernul Cubei, acolo unde este cazul, pentru a promova interesele Statelor Unite”, a adăugat sursa, precizând totuşi că acest lucru nu s-ar face “în detrimentul problemei drepturilor omului”.

Washingtonul şi Havana au reluat deja discuţiile pe tema migraţiei în 2022, pe fondul emigraţiei record a cubanezilor, în special cu destinaţia Statele Unite.

Ambasada americană la Havana a reluat de asemenea la începutul lunii ianuarie eliberarea totală a vizelor pentru cubanezii care doresc să se stabilească în Statele Unite.

Dar o “normalizare” a relaţiilor cu insula comunistă nu este încă pe ordinea de zi, mai ales că Washingtonul menţine Cuba pe lista ţărilor care susţin terorismul.

Cuba figurează şi pe o altă listă a ţărilor care încalcă libertatea religioasă.

Citeşte şi: Taiwanul anunţă incursiuni ale aviaţiei chineze pentru a doua zi consecutiv – Black News

Fostul preşedinte american Donald Trump a pus capăt politicii de deschidere faţă de Cuba iniţiată de predecesorul său, Barack Obama.

La sosirea la Casa Albă în 2021, preşedintele Joe Biden a promis că va revizui politica SUA faţă de Cuba, dar şi-a înăsprit discursul în urma manifestaţiilor antiguvernamentale în insulă din iulie 2021. 

Tags: barack obamaCasa AlbaCubaDonald TrumphavanaJoe BidenSUAwashington
Categorii: Știrile zilei