Cook vs Zuck! Mult aşteptata politică de confidenţialitate a celor de la Apple loveşte Facebook unde o doare cel mai tare

Publicat:

Producătorul de iPhone își antagonizează vecinii din Silicon Valley, dependenți de publicitate

„Care sunt consecințele prioritizării teoriilor conspirației și a incitării la violenă pur și simplu datorită ratelor ridicate de angajament?” a întrebat șeful Apple, Tim Cook, într-un discurs din ianuarie. „O dilemă socială”, a tunat el, „nu poate fi lăsată să devină o catastrofă socială”, făcând aluzie directă la Facebook, dar nemenţionând numele reţelei sociale. Anul trecut s-a plâns de portretizarea sa în „The Social Dilemma”, un documentar de succes produs de Netflix.


Avertismentul lui Cook a venit ca răspuns la propriile laturi ale Facebook împotriva măsurii propuse de Apple de „transparență în urmărirea aplicațiilor”, pe care producătorul de iPhone a anunțat-o anul trecut și a lansat-o în cele din urmă pe 26 aprilie. Întreabă utilizatorii celei mai recente versiuni de iOS, sistemul său de operare mobil, dacă doresc aplicații numite, cum ar fi Facebook, să urmărească activitatea lor digitală în aplicațiile și site-urile web ale altor companii. Se așteaptă ca numerele uriașe să dispară. Acest lucru va afecta probabil Facebook, posibil Google și o gamă largă de alte companii de publicitate.

Furia îndreptăţită a lui Cook face ușor să uite cum, în primele zile, Apple a activat urmărirea anunțurilor. În anii 2000, dezvoltatorii de aplicații și agenții de publicitate au învățat să-și folosească „identificatorii unici de dispozitiv” pentru a urmări utilizatorii de pe internet. Aceste UDID-uri, așa cum erau cunoscute pe scurt, erau atașate permanent la fiecare iPhone sau iPad și făceau mai ușor să țină cont de activitatea online a persoanelor. Apoi, în 2010, un avertisment de confidențialitate a izbucnit în jurul Apple și Google. Doi ani mai târziu, Apple a răspuns interzicând dezvoltatorilor de aplicații să utilizeze UDID-uri. Pentru câteva luni, agenții de publicitate abia că și-au putut urmări clienții.

A șasea încarnare a iOS a introdus un nou instrument mai puțin intruziv numit „identificatori pentru agenții de publicitate”. Spre deosebire de UDID-uri, acestea pot fi blocate și nu identifică personal utilizatorii; orice date colectate sunt agregate înainte de a fi utilizate. Dar ele permit în continuare urmărirea, care este activată în mod implicit pe iPhone-uri, și este dificil să se oprească. Scopul Apple de atunci era acela de a ajuta dezvoltatorii de aplicații să câștige venituri în iOS.

Acum, confidențialitatea este mai importantă ca niciodată pentru marca Apple. Acum patru ani a oprit terțe părți să urmărească utilizatorii de pe Safari, browserul său web. Și Google a anunțat planuri de eliminare a „cookie-urilor” de urmărire a terților din browserul Chrome până în 2022. Persoanele din interiorul publicității consideră ciudat că există încă identificatori pentru agenții de publicitate; anul trecut, unii din industria de reclame mobile au considerat că Apple îi va ucide. Cu transparența de urmărire a aplicațiilor, cel puțin unii utilizatori vor permite probabil cookie-urilor să rămână.

Cu toate acestea, Facebook a luptat din greu cu această iniţiativă. În decembrie, rețeaua socială a publicat reclame mari în ziare susținând că schimbările Apple ar afecta societățile mici. În ianuarie, Mark Zuckerberg, șeful Facebook, a explicat modul în care compania sa oferă firmelor mici instrumente de direcționare publicitară pe care în trecut doar companiile mari aveau resursele să le angajeze. Acest lucru a răsunat avertismentele altor tipuri de tehnologii publicitare referitoare la întoarcerea într-o lume „spray and pay”, unde, din nou, jumătate din toate anunțurile sunt irosite, dar nimeni nu știe care jumătate. Mai mult decât atât, susține Facebook, Apple încearcă să schimbe modelul de afaceri al internetului de la unul care este în principal sprijinit de reclame la unul care este din ce în ce mai plătit. În acest punct de vedere, poziția Apple în privința confidențialității nu este altruistă, ci auto-servitoare.

Campania Facebook împotriva Apple ar putea depăși mustrările publice. De luni de zile s-au învârtit zvonuri conform cărora reţeaua lui Zuckerberg ar putea da în judecată producătorul de iPhone pentru pretinsul tratament preferențial acordat propriilor aplicații din App Store, în timp ce impune restricții dezvoltatorilor terți precum Facebook. App Store-ul Apple este deja sub control de către Departamentul de Justiție al Americii și de către organismul de control al Uniunii Europene.

Desigur, protestele proprii ale Facebook nu sunt tocmai dezinteresate. Poate că va dori să abată atenția de la procesele antitrust cu care se confruntă compania. Și compania va primi probabil o lovitură la linia de top ca urmare a mișcării Apple. Acesta a spus la începutul acestui an că cele mai recente modificări ale iOS ar putea fi un nou avânt pentru afacerea sa publicitară în acest an, deși Zuckerberg a minimizat ulterior amenințarea. În martie, el a insistat asupra faptului că transparența aplicației de urmărire ar putea ajunge să beneficieze Facebook dacă încurajează mai multe companii să vândă produse direct pe rețeaua socială și Instagram, aplicația sa sursă de partajare a fotografiilor.

Majoritatea oamenilor vor saluta propunerea Apple de confidențialitate. Dar capacitatea sa de a-l impune unei mari industrii și-a subliniat puterea într-un mod care poate să nu fie complet util pentru aceasta. În ceea ce privește Facebook, poate încerca întotdeauna să vină cu propriul pop-up pentru a-i liniști pe oameni că urmărirea anunțurilor este inofensivă – chiar și pentru cele mai talentate reclame publicitare, ca o scurtă descriere.

Material publicat de The Economist şi preluat de Black News.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori

Scandal de proporții la Saga Festival: Hardwell acuză că a fost țepuit de organizatori Un scandal de proporții a izbucnit la Saga Festival și...

VIDEO – Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația

VIDEO - Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația În adâncul Pământului se află nucleul, o minge metalică solidă care se rotește independent...

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență

OMS: Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență Spitalele din Republica Moldova sunt pregătite pentru situaţii de urgență conform protocoalelor Organizaţiei Mondiale...

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.