X

Coordonatorul special al ONU pentru Liban critică ritmul lent al anchetei la 100 de zile de la explozia de la Beirut

Coordonatorul special al ONU pentru Liban a criticat vineri ancheta în desfăşurare din Liban asupra exploziei cataclismice din portul Beirut pentru ritmul său lent şi lipsa de informaţii, relatează dpa, scrie agerpres.

“O sută de zile după tragedia naţională a exploziei din portul Beirut, o sută de zile de investigaţii cu implicarea unei expertize internaţionale serioase şi încă nu există claritate, nu există tragere la răspundere, nu există justiţie”, a postat Jan Kubis pe Twitter.

Citește și : OMS: Vaccinul anti-COVID este o REALIZARE de care trebuie să profite întreaga omenire

Explozia de pe 4 august a provocat moartea a cel puţin 190 de persoane şi se crede că a fost declanşată de cantităţile enorme de nitrat de amoniu depozitate în condiţii improprii în portul Beirut din 2014.

În urma exploziei au mai fost rănite 6.000 de persoane, părţi mari din oraş au fost distruse, iar circa 300.000 de oameni au fost strămutaţi.

Judecătorul care a fost ales pentru a investiga explozia încă nu a difuzat nicio informaţie asupra anchetei pe care o efectuează.

O echipă a FBI şi una franceză au venit în Liban după explozie şi au fost implicate în investigaţiile iniţiale.

Surse judiciare libaneze susţin că ambele echipe şi-au înaintat rapoartele judecătorului libanez care răspunde de anchetă.

Până în prezent, judecătorul Fadi Sawan a ordonat arestarea a 19 suspecţi, inclusiv a şefului vămii din portul Beirut, Baderi Daher, a predecesorului său Shafik Merhi şi a directorului portului, Hassan Kuraitim.

Citește și : Poliţiştii francezi au destructurat o reţea de spălare de BANI din DROGURI: Duceau banii cu camioanele!

Familiile victimelor au cerut o investigaţie internaţională asupra exploziei care a provocat demisia premierului de la acea vreme, Hassan Diab.

Luna trecută, fostul premier libanez Saad Hariri a fost desemnat pentru a forma un nou guvern. Până în prezent însă, el nu a putut propune o echipă guvernamentală, în contextul în care Libanul se confruntă cu cea mai mare criză economică de la războiul civil din 1975-1990.

Tags: BeirutFBIJan KubisLibanONUtwitter
Categorii: Sinteze