COP15 pentru biodiversitate a debutat luni în oraşul chinez Kunming

Publicat:

Comunitatea internaţională se confruntă cu un “moment al adevărului” în ceea ce priveşte protejarea naturii, a avertizat luni secretarul executiv al Convenţiei pentru diversitate biologică (CDB), Elizabeth Maruma Mrema, în deschiderea celei de-a 15-a ediţii a COP15 pentru biodiversitate, informează AFP, potrivit agerpres

Cea de-a 15-a Conferinţă a părţilor (COP) din cadrul Convenţiei ONU pentru diversitate biologică a debutat luni în oraşul chinez Kunming, în prezenţa reprezentanţilor guvernului chinez, a reprezentanţilor CDB şi a mai multor delegaţii. Evenimentul se desfăşoară în paralel şi online.


Citește și : Financial Times spune că europenii ar trebui să ‘se pregătească pentru remodelarea demografică de către arabi și asiatici’

COP15 a fost împărţită în două etape, iar prima dintre ele se va desfăşura până pe 15 octombrie. A doua parte este prevăzută în perioada 25 aprilie-8 mai 2022, cu prezenţa fizică a participanţilor, la Kunming, un oraş din sud-vestul Chinei, pentru toate delegaţiile celor 196 de membri ai CDB. Acest format a fost ales după mai multe amânări provocate de pandemia de COVID-19.

“Deşi au existat anumite succese şi progrese, nu au fost obţinute progresele necesare pentru a opri pierderea în curs a diversităţii plantelor şi animalelor de pe Terra”, a declarat Elizabeth Maruma Mrema, prezentă la evenimentul din China.

“Ne confruntăm cu momentul adevărului. Dacă vrem să atingem obiectivul ca în 2050 să trăim în armonie cu natura, trebuie să acţionăm în acest deceniu pentru a stopa şi a inversa tendinţa de pierdere a biodiversităţii”, a avertizat ea.

Un text prezentat în iulie, care serveşte drept bază de desfăşurare a discuţiilor, conţine patru mari obiective pentru orizontul anilor 2050, cu 10 “jaloane” fixate în jurul anilor 2030 şi 21 de ţinte.

Ţintele vizează “ca cel puţin 30% din zonele terestre şi din zonele maritime (…) să fie conservate graţie sistemelor de zone protejate şi altor măsuri de conservare eficace” sau să fie limitate poluarea agricolă şi cea provocată de materialele din plastic.

Ele conţin şi un capitol financiar şi măsuri pentru a monitoriza angajamentele statelor membre.

China, care a preluat luni în mod oficial preşedinţia COP15, urmează să prezinte un text, intitulat “Declaraţia de la Kunming”, care va da tonul ambiţiilor sale din domeniul protejării mediului.

“China a fixat o linie roşie în privinţa protejării ecologie şi o respectă”, a declarat viceprim-ministrul chinez Han Zheng, potrivit căruia 25% din teritoriul chinez este interzis pentru constructori şi promotori imobiliari.

China a publicat în urmă cu câteva zile un document ce prezintă priorităţile sale în termeni de protecţia naturii, salutat de ONG-ul american WCS.

“Cooperarea multilaterală şi angajamentele, precum cele care vor fi luate la COP15 şi la conferinţa despre schimbările climatice de luna viitoare (COP26 de la Glasgow, n.r.), sunt necesare pentru atingerea obiectivului de ‘a trăi în armonie cu natura'”, au subliniat reprezentanţii WCS.

Citește și : Zeci de mine din nordul Chinei au fost închise din cauza inundaţiilor – VIDEO

Adoptând un ton mai critic, mişcarea Avaaz consideră că succesul negocierilor impune “un angajament continuu şi pro-activ al Chinei în acest proces, până la căderea ciocanului care va închide COP15 anul viitor”, în contextul în care mai mulţi participanţi se declară îngrijoraţi de discreţia afişată până în prezent de delegaţia chineză.

“Avem nevoie ca China să fie clară în privinţa ambiţiilor sale”, au adăugat reprezentanţii Avaaz.

Autorităţile de la Beijing organizează un summit online pe 12 şi 13 octombrie, care va include intervenţii ale şefului statului, guvernului şi miniştrilor chinezi.

Uniunea Europeană a anunţat printr-un comunicat că va apăra un cadru “ambiţios, cu obiective măsurabile şi însoţite de termene limită, cu jaloane şi ţinte pentru ca toate ecosistemele mondiale să fie restaurate, rezistente şi protejate într-o manieră adecvată până în 2050”, prin protejarea “a cel puţin 30% din uscat şi ocean până în 2030”, procese de control şi prin finanţări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.