X

COP23 : Al Gore are motive de speranţă, deoarece compatrioţii lui din Statele Unite sunt ferm angajaţi în combaterea modificărilor climatice

Al Gore, fost vicepreşedinte american şi laureat al premiului Nobel pentru pace, a declarat vineri seară la conferinţa pentru climă organizată de ONU (COP23) în oraşul german Bonn că are motive de speranţă, deoarece compatrioţii lui din Statele Unite sunt ferm angajaţi în combaterea modificărilor climatice, deşi actuala administraţie de la Washington a ameninţat cu retragerea din Acordul de la Paris, informează agerpres .

“Pot să vă spun că ţara mea, în ansamblul ei, merge înainte”, a declarat Al Gore vineri seară după prezentarea în cadrul COP23 a noului film al său despre încălzirea globală. “Vom câştiga această luptă”, a adăugat fostul vicepreşedinte american.

Citiți și : Yemen : Două raiduri aeriene au avut loc asupra clădirii Ministerului Apărării la Sanaa

Germania este coorganizator al conferinţei COP23, alături de Fiji, un mic stat insular din Oceanul Pacific. Evenimentul a atras aproximativ 25.000 de participanţi din lumea întreagă, care discută despre implementarea normelor stipulate în istoricul Acord pentru climă de la Paris, semnat în decembrie 2015, cu obiectivul conceperii unui plan de acţiune global care să permită reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

După proiecţia documentarului “An Inconvenient Sequel – Truth to Power”, Al Gore a participat la o rundă de discuţii cu Jochen Flasbarth, secretar de stat în Ministerul Mediului din Germania.

Al Gore a fost scenarist şi narator al documentarului “An Inconvenient Truth”, un film ce prezintă efectele devastatoare pe care încălzirea globală le are asupra mediului înconjurător. Acel film a câştigat două premii Oscar în anul 2007.

“Lumea noastră se află în primele stadii ale unei revoluţii a sustenabilităţii, ce are dimensiunea şi magnitudinea Revoluţiei Industriale, dar are şi viteza revoluţiei digitale”, a mai spus Al Gore.

Toate marile mişcări de reformare s-au confruntat cu o rezistenţă masivă, a adăugat Al Gore. “Însă sunt optimist”, a mai spus el.

Jochen Flasbarth a dezvăluit vineri că au fost deja obţinute mai multe progrese “concrete” în cadrul negocierilor purtate la Bonn.

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat în luna iunie intenţia de a retrage Statele Unite din Acordul pentru climă de la Paris, dacă “nu vor fi operate modificări majore” în cadrul acelui pact istoric.

Într-o tentativă de a diminua impactul generat de decizia anunţată de Donald Trump, magnatul Michael Bloomberg, fost primar al oraşului New York, a anunţat joi că va face o donaţie de 50 de milioane de dolari pentru a încuraja UE să renunţe treptat la dependenţa sa energetică faţă de industria cărbunelui.

Siria, singura cealaltă ţară din lume care nu face parte din Acordul de la Paris, a anunţat marţi că va semna acest document, însă decizia ei este considerată o măsură mai degrabă simbolică, din cauza războiului civil din acest stat.

În pofida atmosferei optimiste de la Bonn, conferinţa COP23 nu a fost lipsită de controverse. Joi, Fiji şi Banca Mondială au dat publicităţii un raport comun ce a subliniat situaţia dificilă în care se află această ţără insulară, a raportat cotidianul britanic The Guardian.

Un studiu recent afirmă că Fiji va trebui să îşi cheltuiască întregul PIB în următorii 10 ani pentru a contracara creşterea nivelului mărilor şi oceanelor. Ca urmare, Fiji a îndemnat comunitatea internaţională să adopte o atitudine globală mai ambiţioasă pentru a îngrădi efectele negative ale modificărilor climatice.

Protestatari ecologişti s-au folosit de acest eveniment pentru a-şi transmite mesajele. Luni, militanţii din organizaţia Arche Nova au aruncat un glob uriaş în apele fluviului Elba, care trece prin Bonn, pentru a atrage atenţia asupra impactului avut de schimbările climatice.

Sâmbătă, la jumătatea conferinţei COP23, Michael Bloomberg şi Jerry Brown – guvernatorul statului California – vor fi coprezentatori ai unui raport despre modul în care oraşele, statele şi companiile din Statele Unite pot să accelereze activismul în domeniul climei.

Mai mulţi şefi de state, inclusiv cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, vor participa săptămâna viitoare la evenimentele organizate în cadrul COP23. Conferinţa se va încheia pe 17 noiembrie

Tags: Acordul de la ParisAl GorebonnCOP23Nobel pentru paceONUStatele Unitewashington
Categorii: Diaspora