COP24 – cea de-a 24-a conferinţă anuală a ONU privind schimbările climatice a început în Polonia

Publicat:

COP24 – cea de-a 24-a conferinţă anuală a ONU privind schimbările climatice a început cu două ore întârziere la Katowice, în Polonia, având drept fundal alerta roşie lansată de IPCC – Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, relatează AFP, scrie Agerpres.

Dezastre meteo, incidenţă asupra sănătăţii sau a randamentelor agricole… “Ştiinţa arată clar că ne-a mai rămas doar un deceniu pentru a stopa emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat profesorul Rockström, de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK).


Citește și : Putin consideră că este „într-adevăr necesar” să aibă o „întâlnire adevărată” cu Trump

Prin Acordul de la Paris din 2015, omenirea s-a angajat să limiteze creşterea temperaturii la +2°C faţă de era preindustrială şi ideal la +1,5°C.

Iar recentul raport al IPCC arată o diferenţă “netă” între impactul acestor două obiective, fie asupra valurilor de caniculă fie asupra creşterii nivelului apelor mării.

Însă angajamentele asumate de semnatarii de la Paris ar duce lumea la +3°C.

Într-o declaraţie la care a avut acces AFP, preşedinţii precedentelor COP ar urma să facă apel duminică la lansarea “unui mesaj fără echivoc” privind ambiţiile asumate. Orice întârziere a acţiunii ar face e pur şi simplu mai dificil şi mai costisitor un răspuns la schimbările climatice.

Sunt însă statele pregătite să acţioneze la această COP24? Membrii G20, cu excepţia SUA, şi-au reafirmat sâmbătă sprijinul faţă de Acordul de la Paris.

Citește și : Poliţia israeliană recomandă inculparea soților Netanyahu pentru fraudă şi corupţie

Preşedintele Donald Trump şi-a reiterat la summitul G20 refuzul faţă de Acordul de la Paris, în timp ce preşedintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, a evocat o ieşire a ţări sale din pactul pentru climă.

“Stelele nu mai sunt aliniate”, a deplâns în acest sens Seyni Nafo, purtătorul de cuvânt al grupului Africii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.