X

COP24 – cea de-a 24-a conferinţă anuală a ONU privind schimbările climatice a început în Polonia

COP24 – cea de-a 24-a conferinţă anuală a ONU privind schimbările climatice a început cu două ore întârziere la Katowice, în Polonia, având drept fundal alerta roşie lansată de IPCC – Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, relatează AFP, scrie Agerpres.

Dezastre meteo, incidenţă asupra sănătăţii sau a randamentelor agricole… “Ştiinţa arată clar că ne-a mai rămas doar un deceniu pentru a stopa emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat profesorul Rockström, de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK).

Citește și : Putin consideră că este „într-adevăr necesar” să aibă o „întâlnire adevărată” cu Trump

Prin Acordul de la Paris din 2015, omenirea s-a angajat să limiteze creşterea temperaturii la +2°C faţă de era preindustrială şi ideal la +1,5°C.

Iar recentul raport al IPCC arată o diferenţă “netă” între impactul acestor două obiective, fie asupra valurilor de caniculă fie asupra creşterii nivelului apelor mării.

Însă angajamentele asumate de semnatarii de la Paris ar duce lumea la +3°C.

Într-o declaraţie la care a avut acces AFP, preşedinţii precedentelor COP ar urma să facă apel duminică la lansarea “unui mesaj fără echivoc” privind ambiţiile asumate. Orice întârziere a acţiunii ar face e pur şi simplu mai dificil şi mai costisitor un răspuns la schimbările climatice.

Sunt însă statele pregătite să acţioneze la această COP24? Membrii G20, cu excepţia SUA, şi-au reafirmat sâmbătă sprijinul faţă de Acordul de la Paris.

Citește și : Poliţia israeliană recomandă inculparea soților Netanyahu pentru fraudă şi corupţie

Preşedintele Donald Trump şi-a reiterat la summitul G20 refuzul faţă de Acordul de la Paris, în timp ce preşedintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, a evocat o ieşire a ţări sale din pactul pentru climă.

“Stelele nu mai sunt aliniate”, a deplâns în acest sens Seyni Nafo, purtătorul de cuvânt al grupului Africii.

Tags: Acordul de la ParisCOP24KatowiceONUPIKPoloniaschimbarile climatice
Categorii: Diaspora