Copiii din R. Moldova, tot mai expuși riscurilor din mediul online

Publicat:

Copiii din R. Moldova, tot mai expuși riscurilor din mediul online

Aproximativ 60% dintre copiii din Republica Moldova se confruntă cu situații riscante în mediul online, potrivit datelor prezentate de experți. Creșterea rapidă a utilizării internetului aduce cu sine atât oportunități, cât și pericole pentru tineri, iar problema devine tot mai alarmantă la nivel global.

În acest context, autoritățile moldovene au aprobat un plan de acțiuni pentru a îmbunătăți protecția copiilor față de riscurile din mediul digital, scrie radiomoldova.md.


Veronica Maevschi, directoarea Programului Copii de la Centrul „La strada”, a subliniat că un număr semnificativ de copii nu sunt informați despre pericolele digitale și, astfel, devin vulnerabili la expunerea la conținut dăunător, comunicarea cu persoane necunoscute și alte riscuri online. „Internetul oferă multe avantaje, dar și riscuri considerabile, iar copii nu au mereu capacitatea de a analiza și conștientiza aceste pericole”, a explicat ea.

Diana Miron, ofițera pentru dezvoltarea adolescenților de la UNICEF Moldova, a remarcat că accesul la tehnologie de la o vârstă fragedă crește vulnerabilitatea copiilor la aceste pericole. De asemenea, ea a subliniat că mulți copii nu cer ajutor din cauza rușinii sau a lipsei de încredere în adulți.

Pentru a sprijini victimele abuzurilor online, Centrul „La strada” oferă asistență emoțională și sprijin pe tot parcursul procesului legal. „Suntem alături de copil de la momentul raportării abuzului până la obținerea unei sentințe de judecată”, a precizat Veronica Maevschi.

Angela Prisăcaru, consultant principal în domeniul învățământului general la Ministerul Educației, a declarat că instituția desfășoară campanii de informare și formări pentru profesori și psihologi școlari, menite să sprijine o abordare corectă a siguranței online.

Planul de acțiuni al Guvernului include organizarea de campanii de sensibilizare și promovarea serviciilor de raportare a cazurilor de violență online până în anul 2026. Autoritățile speră ca aceste măsuri să ajute la reducerea vulnerabilității copiilor în fața riscurilor din mediul digital.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

13 milioane de lei pentru cumpărarea unor panouri informaționale în Capitală

13 milioane de lei pentru cumpărarea unor panouri informaționale în Capitală Primăria Chișinău își propune să cheltuie aproape 13 milioane de lei pentru cumpărarea unor...

Progresele de pe agenda europeană, discutate de Cristina Gherasimov cu ambasadorii statelor membre ale UE

Progresele de pe agenda europeană, discutate de Cristina Gherasimov cu ambasadorii statelor membre ale UE Republica Moldova are prieteni de încredere, alături de care putem...

Șapte săli de curs de la Colegiul Pedagogic din capitală, renovate și dotate cu tehnologii de ultimă generație

Șapte săli de curs de la Colegiul Pedagogic din capitală, renovate și dotate cu tehnologii de ultimă generație Peste o mie de elevi de la...

Satul European: Peste 700 de gospodării din Hăsnășenii Mari, conectate cu apă potabilă la robinet

Satul European: Peste 700 de gospodării din Hăsnășenii Mari, conectate cu apă potabilă La Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, prin Programul Național Satul European a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.