X

Copiii folosiți în atentatele sinucigașe din Indonezia erau îndoctrinați în fiecare duminică

Cei şapte copii ai celor trei familii care au murit în seria de atentate sinucigaşe cu bombă comise în ultimele zile în Indonezia au fost îndoctrinaţi cu învăţături radicale de unul dintre taţi, care era liderul regional al unei grupări extremiste cu legături cu organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI), a anunţat marţi poliţia, potrivit agenţiei japoneze de presă Kyodo.

Şeful poliţiei din provincia Java de Est, Machfud Arifin, a spus într-o conferinţă de presă că toţi copiii, cu excepţia unuia singur, din cele trei familii au participat la şedinţe regulate de citire a Coranului la domiciliul lui Dita Oeprianto, 54 de ani, liderul regional din Surabaya al grupării radicale Jamaah Ansharut Daulah.

Conform poliţiei, atentatele sinucigaşe cu bombă care au avut loc duminică şi luni în Surabaya au fost primele atacuri teroriste din Indonezia, cea mai mare ţară musulmană din lume, în care printre kamikaze s-au aflat şi copii.

Dita Oeprianto a murit împreună cu soţia sa şi patru copii ai lor în atacuri produse duminică asupra a trei biserici în timpul ceremoniilor religioase de dimineaţă, omorând cel puţin alte 13 persoane.

“Cele trei familii se întâlneau în fiecare duminică după înserat în casa lui Dita Oeprianto. Copiii erau îndoctrinaţi cu filmuleţe şi învăţături despre jihad de către taţii şi mamele lor, pentru a fi dispuşi să moară”, a declarat Machfud.

“Copiii nu mergeau la şcoală, dar au fost instruiţi să spună că primesc educaţie acasă, în cazul în care erau întrebaţi de cineva”, a adăugat el.

Potrivit reprezentantului poliţiei, numai fiul cel mai mare, de 17 ani, al potenţialului kamikaze Anton Febrianto (47 de ani), a refuzat să se ducă la sesiunea de învăţături de duminică. El mergea la şcoală şi alesese să locuiască la bunica sa.

Anton Febrianto plănuise să se arunce în aer într-un atac sinucigaş, alături de soţia sa şi de ceilalţi copii ai lor cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani. Însă bombele care urmau să fie folosite au explodat accidental duminică noapte în apartamentul lor din Sidoarjo, o localitate din apropiere de Surabaya.

Soţia lui Anton Febrianto şi un fiu de 15 ani au murit în acest explozii.

Mergând pe două motociclete, o altă familie, de cinci membri – tatăl, mama, doi fii de 14 şi 17 ani şi o fiică de 7 ani -, s-a aruncat în aer luni dimineaţă la sediul poliţiei din Surabaya.

Fetiţa este încă în viaţă, după ce a fost aruncată de pe motocicleta tatălui în urma exploziei, iar medicii se luptă să îi salveze viaţa.

“Cele trei familii aveau un învăţător – Dita Oeprianto – şi formau un grup (terorist) şi o reţea”, a spus Machfud, care a precizat că Dita Oeprianto fusese radicalizat încă din timpul liceului.

Cele trei explozii au avut loc după o serie de atacuri asupra poliţiei în apropiere de capitala Jakarta în urmă cu câteva zile. Respectivele atacuri, în care au murit cinci poliţişti, au început prin revolta unor militanţi islamişti închişi într-un centru de detenţie a unităţii speciale de poliţie din Depok, o suburbie a Jakartei.

Tags: atentat sinucigascopiicoranindoneziaJamaah Ansharut DaulahSurabayaterorism
Categorii: Știrile zilei