X

Coreea de Nord a dizolvat agențiile care lucrau pentru reunificarea cu Sudul

Coreea de Nord a dizolvat agențiile care lucrau pentru reunificarea cu Sudul

Parlamentul din Coreea de Nord a aprobat dizolvarea agențiilor care lucrează pentru reunificarea cu vecinul din sud, a anunțat marți agenția oficială. Liderul Kim Jong-un a amenințat Seulul cu război pentru orice încălcare a “chiar și 0,001 mm” din teritoriul nord-coreean.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a amenințat Seulul cu război pentru orice încălcare a “chiar şi 0,001 mm” din teritoriul Coreii de Nord, potrivit presei de stat, după ce a anunțat dizolvarea agențiilor însărcinate cu reunificarea cu Coreea de Sud, scrie FRANCE 24, potrivit stiripesurse.ro.

Liderul nord-coreean a subliniat că țara sa nu va recunoaște granița maritimă de facto dintre cele două țări, linia de hotar a Nordului, și a cerut modificări constituționale care să permită Phenianului să “ocupe” Coreea de Sud în caz de război, a informat agenția de presă nord-coreeană. KCNA.

Citeşte şi: Dănileț infirmă categoric că va lucra la BNM – Stiripesurse.md

La Seul, președintele Yoon Suk-yeol a răspuns că Coreea de Sud “va riposta de o sută de ori mai tare” oricărei provocări din partea Nordului, subliniind “capacitățile de răspuns copleșitoare” ale armatei sud-coreene.

Această escaladare verbală vine după o deteriorare a relațiilor dintre cele două Corei, aflate acum la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în special după lansarea, în noiembrie, de către Phenian, a unui satelit spion și suspendarea de către Seul a unui acord militar din 2018 care avea drept obiectiv relaxarea tensiunilor.

 “Ţara cea mai ostilă”

Dizolvarea mai multor agenții care lucrează pentru reunificarea cu Coreea de Sud a fost aprobată de Parlamentul nord-coreean. Cele două țări “se află într-o confruntare acută în peninsula coreeană” și “reunificarea Coreii nu poate fi niciodată încheiată cu Republica Coreea”, a subliniat Parlamentul nord-coreean, potrivit KCNA.

Coreea de Nord a dizolvat agențiile care lucrau pentru reunificarea cu Sudul

Cele două ţări vecine sunt, din punct de vedere tehnic, încă în război din 1953, luptele fiind oprite printr-un armistițiu și nu printr-un tratat de pace. Într-un discurs rostit în faţa Adunării Populare Supreme, liderul nord-coreean a cerut noi măsuri pentru a defini Coreea de Sud drept “cea mai ostilă țară”, a informat KCNA.

“După părerea mea, putem preciza în Constituția noastră problema ocupației complete, subjugării și recuceririi Republicii Coreea și anexarea acesteia ca parte a teritoriului Republicii noastre în caz de război în Peninsula Coreeană”, a declarat Kim Jong-un. “Dacă Republica Coreea încalcă chiar și 0,001 mm din teritoriul nostru, spațiul aerian sau spațiul maritim, aest lucru va fi considerat o provocare la război”, a subliniat el.

Kim Jong-un a afirmat la începutul lunii ianuarie că Coreea de Sud este “principalul inamic” al Nordului și că eforturile de reunificare sunt o greșeală “care nu trebuie făcută din nou”.

În constituțiile lor, Coreea de Sud și Coreea de Nord revendică suveranitatea asupra întregii peninsule coreene. Fondate în urmă cu 75 de ani, fiecare o consideră pe cealaltă o entitate ilegală.

 Măsuri “imprudente”

Contactele slabe dintre cele două țări care au servit drept relații diplomatice au fost, până la dizolvarea agențiilor nord-coreene, gestionate de Ministerul sud-coreean al unificării și Comitetul nord-coreean pentru reunificare pașnică, unul dintre organismele desfiinţate de Phenian.

Coreea de Nord a dizolvat agențiile care lucrau pentru reunificarea cu Sudul

Noile măsuri ale Coreii de Nord împotriva Seulului sunt “imprudente” și încalcă abordarea adotată ani de zile, susțin analiștii. “De zeci de ani, Coreea de Nord le-a spus oamenilor săi că finalizarea revoluției este reunificarea și că dorința lui Kim Il-sung este reunificarea”, a menționat Cho Han-bum, cercetător la Institutul Coreean pentru unificare națională, referindu-se la fondatorul ţării. “Acum (Kim Jong-un) neagă tot ce au făcut predecesorii săi”, a declarat el pentru AFP.

Anul trecut, Coreea de Nord și-a înscris în Constituție statutul de putere nucleară. Ea a tras mai multe rachete balistice intercontinentale, cu încălcarea rezoluțiilor ONU, iar duminică a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară (IRBM).

Rusia și Coreea de Nord, aliate de multă vreme, au arătat o apropiere de la călătoria liderului nord-coreean în Orientul Îndepărtat al Rusiei, în septembrie 2023, pentru a se întâlni cu președintele rus, Vladimir Putin. Luni, o delegație nord-coreeană condusă de ministrul afacerilor externe, Choe Son-hui, a sosit la Moscova într-o vizită oficială, a informat KCNA, aprinzând îngrijorările cu privire la posibilele transferuri de arme nord-coreene către Moscova pentru războiul din Ucraina.

Tags: Coreea de NordCoreea de SudKim Jong UnPhenianseul
Externe