Coreea de Nord ar fi creat o unitate militară pentru operarea noilor sale rachete balistice intercontinentale

Publicat:

Coreea de Nord ar fi creat o unitate militară responsabilă cu operarea noilor rachete balistice intercontinentale (ICBM), în cadrul recentei restructurări a forţelor sale armate, indică imagini difuzate de media de stat, transmite miercuri agenţia Reuters, potrivit agerpres.

În cursul unei parade militare desfăşurate săptămâna trecută pe timp de noapte, Phenianul a etalat astfel de rachete, suficient de mari să atingă ţinte aproape oriunde în lume. Între ele s-a numărat şi ceea ce, potrivit unor analişti, ar putea fi un prototip sau un model al unei noi rachete ICBM cu combustibil solid, în canistra de lansare.


Citeşte şi: Ce poate învăța România de la R. Moldova și Iohannis de la Maia Sandu

Într-o înregistrare video difuzată pe 9 februarie de televiziunea de stat, urmărită miercuri de Reuters, se vede că pe dispozitivul de lansare al noii rachete este arborat un steag necunoscut până acum, sugerând că ar fi fost creată o unitate separată pentru operarea acestor arme.

Cho Han-bum, analist la Institutul coreean pentru unificare naţională de la Seul, a afirmat că prezenţa respectivului steag “confirmă practic noua unitate de ICBM” şi ar putea semnala un apropiat test de rachetă cu combustibil solid.

Multe dintre unităţile specializate ale armatei nord-coreene au propriul steag, dar la defilările de până acum ICBM-urile erau decorate fie cu drapelul naţional, fie cu nimic, notează Reuters.

Steagul nou, în culorile roşu-auriu şi cu imaginea unei rachete negre înălţându-se spre cer într-un cerc, a fost de asemenea arborat între celelalte steaguri militare pe parcursul prezenţei la paradă a liderului nord-coreean Kim Jong-un şi a familiei sale.

La paradă a mai fost observat încă un steag, aparent reprezentând uriaşa rachetă Hwasong-17 ICBM, despre care se crede că poate atinge teritoriul SUA. Steagul purta inscripţia “2022.11”, ceea ce ar putea fi o referire la data când Phenianul a testat cu succes Hwasong-17, reluând după cinci ani testele de rachete balistice.

Presupusa creare a unităţii de ICBM are loc în contextul în care Kim Jong-un a cerut dezvoltarea acestor arme şi întărirea arsenalului nuclear, pentru a contracara ameninţările din partea SUA şi aliaţilor lor.

Citeşte şi: Putin a dezlănțuit armate private asupra Ucrainei – și un om ar putea deveni un rival periculos – Black News

Media de stat nord-coreene au anunţat săptămâna aceasta restructurarea Armatei Populare Coreene, însoţită de o înnoire a steagurilor militare, toate acestea în scopul de a “construi o armată puternică”.

“Multe unităţi ale Armatei populare au fost extinse şi reorganizate, conferindu-li-se îndatoriri de luptă majore, în conformitate cu noua situaţie şi noul climat, iar misiunile strategice şi tactice ale forţelor în general s-au schimbat”, a indicat luni agenţia de presă oficială KCNA. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.