X

Coreea de Nord ar fi lansat rachete de croazieră

Coreea de Nord ar fi lansat două rachete de croazieră marţi dimineaţă, a anunţat armata sud-coreeană, în ceea ce ar fi al cincilea test de armament din această lună pentru ţara ce deţine arma nucleară, relatează France Presse, potrivit agrepres.

“Coreea de Nord a tras ceea ce se suspectează a fi două rachete de croazieră”, au scris şefii de stat major interarme sud-coreeni într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii.

Citeşte şi: SUA pun în stare de alertă 8.500 de militari – Black News

Agenţiile de informaţii americane şi sud-coreene analizează în prezent lansarea, au precizat aceştia.

Phenianul a respins ofertele de dialog din partea Statelor Unite şi s-a angajat de câteva săptămâni într-o serie de teste de armament pentru a-şi arăta forţa şi intensifica presiunea asupra Washingtonului.

Această serie urmează după un discurs rostit în decembrie şi în care liderul Kim Jong Un s-a angajat să modernizeze arsenalul nord-coreean.

Washingtonul a impus noi sancţiuni la începutul lunii ianuarie, descrise drept “provocare” de către Phenian, care a sugerat că ar putea răspunde cu reluarea testelor nucleare şi balistice cu rază lungă de acţiune.

Actualul regim de sancţiuni al ONU interzice astfel de teste, dar nu şi pe cele cu rachete de croazieră.

Testele au loc într-un moment delicat pentru regiune, când China, singurul aliat major al regimului nord-coreean, găzduieşte Jocurile Olimpice de iarnă în februarie, iar Coreea de Sud organizează alegeri prezidenţiale în martie.

Citeşte şi: Occidentul ameninţă Rusia cu consecinţe ‘grave’ – Black News

Coreea de Nord, ale cărei dificultăţi economice sunt amplificate de închiderea totală a graniţelor pentru combaterea pandemiei, a început să reia încet comerţul cu vecinul său chinez la începutul lunii ianuarie.

Rusia şi China au blocat săptămâna trecută un plan de noi sancţiuni în Consiliul de Securitate al ONU ca răspuns la ultimele lansări de rachete.

Tags: Coreea de NordCoreea de SudKim Jong UnPhenianrachete de croazieraseulSUAwashington
Categorii: Știrile zilei