Coreea de Nord avertizează Seulul să nu pătrundă în apele teritoriale în căutarea oficialului sud-coreean ucis

Publicat:

Coreea de Nord a cerut duminică Marinei sud-coreene să înceteze să pătrundă în apele sale teritoriale, în contextul în care Seulul încearcă să găsească corpul unui oficial sud-coreean uncis prin împuşcare, pe mare, de către militari nord-coreeni, relatează AFP, scrie news.ro .

Presa oficială nord-coreeană scrie că Phenianul urma să lanseze propriile operaţiuni de căutare a corpului şi că operaţiunile sud-coreene riscă să sporească tensiunile.


Citește și : OMS admite că 2 milioane de oameni pot muri de COVID-19

Un oficial din sectorul pescuitului din Coreea de Sud a fost ucis prin împuşcare marţi, de către militari nord-coreeni. Este pentru prima oară de un deceniu când un civil sud-coreean este ucis în acest fel.

Kim Jong Un a prezentat vineri scuze excepţionale după această ucidere ”neprevăzută şi ruşinoasă”, potrivit Seulului, încercând astfel să-şi calmeze vecinul din Sud, unde această execuţie a provocat indignare.

Oficiali militari sud-coreeni afirmă că bărbatul a fost supus unei interogatoriu pe când se afla în apă şi că şi-ar fi exprimat voinţa de a dezerta, după care a fost ucis ”din ordinul unei autorităţi superioare”.

Ei acuză că grăniceri nord-coreeni au stropit apoi corpul cu benzină şi l-au ars, denunţând un act ”abominabil”.

”Nu putem ignora niciodată o intruziune în apele noastre teritoriale şi avertizăm serios Seulul împotriva unor asemenea acţiuni”, scrie agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA, care afirmă că se teme, în caz contrat, de ”alt incient oribil”.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi-a reunit duminică miniştrii însărcinaţi cu securitatea şi a anunţat că Seulul a cerut Nordului o anchetă comună în acest dosar.

Citește și : Trump a anunţat nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă

”Scuzele rapide ale Nordului şi promisiunea sa de a face totul pentru a împiedica ca acest lucru să se repete au fost analizate în mod pozitiv”, a anuţat într-un comunicat Casa Albastră, preşedinţia sud-coreeană.

Scuzele prezentate de către Coreea de Nord – şi mai ales de către Kim Jong Un – sunt neobişnuite şi au fost prezentate în contextul în care relaţiile intercoreene se află într-un punct mort, la fel ca negocierile în dosarul nuclear ale Phenianului cu Washingtonul.

Presa oficială nord-coreeană nu menţionează absolut deloc această scrisoare în care Nordul şi Kim au prezentat scuze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO: Un avion cu 62 de pasageri la bord s-a prăbușit în Brazilia

VIDEO: Un avion cu 62 de pasageri la bord s-a prăbușit în Brazilia Un avion care transporta 62 de pasageri s-a prăbușit în statul Sao...

Rusia vine amenințător în Marea Neagră: Au adus nave purtătoare de rachete (Presa)

Rusia vine amenințător în Marea Neagră: Au adus nave purtătoare de rachete (Presa) Două nave ruseşti purtătoare de rachete de croazieră Kalibr au fost observate,...

Un individ care lucra hamal la o firmă de mobilă va sta 12 ani după gratii după ce și-a bătut colegul până la moarte

Un individ care lucra hamal la o firmă de mobilă va sta 12 ani după gratii după ce și-a bătut colegul până la moarte Procuratura municipiului...

Un taximetrist, prins beat criță la volan, pe strazile Capitalei

Un taximetrist, prins beat criță la volan, pe strazile Capitalei Oamenii legii au depistat în trafic, pe strada Ismail din Capitală, un taximetrist în stare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.