X

Coreea de Nord denunţă NATO şi SUA ca ‘cea mai mare ameninţare’ la adresa păcii globale

Coreea de Nord denunţă NATO şi SUA ca ‘cea mai mare ameninţare’ la adresa păcii globale

Coreea de Nord a denunţat sâmbătă “în cel mai puternic mod” o declaraţie a NATO care acuză Phenianul că ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei şi a criticat eforturile SUA de a-şi extinde legăturile cu Alianţa Nord-Atlantică şi ţările asiatice, relatează Reuters.

Liderii NATO au acuzat miercuri Coreea de Nord şi Iranul că alimentează războiul Rusiei prin furnizarea de sprijin militar direct Moscovei. Summitul a subliniat, de asemenea, un angajament de aderare pentru Kiev şi a adoptat o poziţie mai fermă cu privire la sprijinul Chinei pentru Moscova, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

“Declaraţia summitului de la Washington, pregătită şi făcută publică pe 10 iulie, dovedeşte că SUA şi NATO, reduse la un instrument pentru confruntare, reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa păcii şi securităţii globale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Coreea de Nord, citat de KCNA.

Mişcările SUA de extindere a blocurilor militare cu ţările NATO şi partenerii asiatici, inclusiv Coreea de Sud şi Japonia, sunt “cauza principală vicioasă a ameninţării grave asupra păcii regionale, exacerbând extrem de mult mediul internaţional de securitate şi declanşând cursa înarmărilor la nivel mondial”.

În marja summitului, Coreea de Sud şi Statele Unite au semnat orientări privind stabilirea unui sistem integrat de descurajare extinsă pentru Peninsula Coreeană pentru a contracara ameninţările nucleare şi militare din partea Coreei de Nord.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Ministerul Apărării din Coreea de Nord a criticat aceste linii directoare ca fiind o “provocare nesăbuită” care determină Phenianul să-şi consolideze capacitatea de descurajare nucleară.
“Ar fi de neînţeles pentru oricine să-şi imagineze preţul care va fi plătit dacă acest avertisment este ignorat”, a transmis ministerul într-un comunicat.

Tags: Coreea de NordNATOSUA
Externe