Coreea de Nord este aproape de terminarea reconstrucției unei baze de lansare a rechetelor

Publicat:

Coreea de Nord aproape că a finalizat lucrările de restabilire a centrului său cheie de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune la Dongchang-ri, pe coasta sa de vest, pe care promisese să-l închidă, a anunţat vineri serviciul de spionaj al Coreei de Sud (NIS), citat de agenţia de presă Yonhap, potrivit agerpres.

Phenianul lansase lucrări pentru reconstruirea platformei de lansare în luna februarie, înainte de summitul din aceeaşi lună (27-28 februarie) între SUA şi Coreea de Nord la Hanoi, a precizat Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) sud-coreean într-o reuniune a Comisiei parlamentare pentru serviciile secrete.


Citește și: American Airlines își suspendă zborurile spre Venezuela

Coreea de Nord începuse aparent să demonteze o parte din instalaţiile sale în iulie 2018 după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un ar fi acceptat să dezasambleze respectivul centru în cadrul întâlnirii sale cu preşedintele american Donald Trump în iunie trecut în Singapore.

Lucrările de restabilire a platformei de lansare de la Dongchang-ri au dat naştere speculaţiilor potrivit cărora Phenianul şi-ar putea relua provocările balistice şi militare, manifestând aparent frustrare faţă de impasul în care se află negocierile nucleare cu SUA.

Summitul Trump-Kim de luna trecută de la Hanoi au eşuat din cauza incapacităţii celor două părţi de a depăşi divergenţele cu privire o ‘denuclearizare completă’ a Coreei de Nord şi la ridicarea sancţiunilor instituite de către Washington împotriva acesteia.

La scurt timp după acest eşec, imagini din satelit arătau o reluare a activităţii la situl de testare a rachetelor la Sohae (vestul ţării), cunoscut şi sub numele Dongchang-ri, generând temeri cu privire la eventuale pregătiri în vederea unor tiruri cu rachete.

‘Nordul a început reconstruirea centrului care fusese parţial demontat în iulie, înaintea summitului SUA-Coreea de Nord din februarie’, a confirmat deputatul sud-coreean Kim Min-ki după întâlnirea cu uşile închise cu responsabili ai serviciilor secrete. ‘Lucrările sunt aproape finalizate, activităţi de mentenanţă sunt în curs de desfăşurare’, a adăugat el.

Citește și: Alegeri în Ucraina: Generația MAIDAN, între eșecuri, dezamăgiri și perseverență

Centrul este oficial utilizat pentru plasarea sateliţilor pe orbită, dar reactoarele pot fi uşor adaptate pentru rachetele balistice. Comunitatea internaţională acuză că sub paravanul programului său spaţial, Phenianul dezvoltă de fapt un program de înarmare, notează AFP.

Potrivit NIS, regimul nord-coreean şi-a menţinut, se pare, principalele facilităţi de îmbogăţire a uraniului de la centrul Yongbyon, la nord-vest de Phenian, într-o stare de ‘funcţionare normală’. Ţara comunistă şi-a suspendat operarea unui reactor nuclear de 5 megawaţi la complexul Yongbyon, la sfârşitul anului trecut, conform aceloraşi surse.

Există speculaţii că, deşi şi-a suspendat testele nucleare şi balistice, regimul nord-coreean şi-a păstrat programul nuclear, în pofida negocierilor cu Seulul şi Washingtonul vizând denuclearizarea Coreei de Nord.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025

Ed Sheeran anunţă 14 noi concerte în Europa în 2025 Cântăreţul britanic Ed Sheeran, aflat în prezent în turneu în Spania, a anunţat noi concerte...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o ‘durere de cap’: ‘M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Jamie Foxx povesteşte că misterioasa sa problemă de sănătate a început cu o 'durere de cap': 'M-am trezit 20 de zile mai târziu fără...

Filmul horror ‘Exorcism: Mântuirea’, cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe

Filmul horror 'Exorcism: Mântuirea', cu Russell Crowe în rolul principal, din 5 iulie în cinematografe Filmul horror „Exorcism: Mântuirea”, cu Russell Crowe în rolul principal,...

Sean ‘Diddy’ Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală

Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu un nou caz de agresiune sexuală Celebrul rapper Sean "Diddy" Combs se confruntă cu un alt caz de agresiune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.