X

Coreea de Sud a testat o rachetă spaţială cu combustibil solid

Armata Coreei de Sud a anunţat că a testat cu succes miercuri, pentru prima dată, o rachetă spaţială cu combustibil solid, un pas care, potrivit acesteia, va ajuta la lansarea unei constelaţii de sateliţi pentru a monitoriza mai eficient ameninţări precum cea reprezentată de Coreea de Nord, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Lansarea reprezintă primul test de acest fel de când Coreea de Sud şi SUA au convenit anul trecut să pună capăt deceniilor de restricţii asupra dezvoltării de rachete şi rachete balistice de către Coreea de Sud şi are loc la mai puţin de o săptămână după ce Coreea de Nord a anunţat că a testat cea mai puternică rachetă de până acum.

Citeşte şi: Trump îi cere lui Putin să scoată la iveală ‘dosarul’ lui Hunter Biden – Black News

“Succesul testării acestui vehicul spaţial cu propulsie solidă este o etapă importantă în consolidarea puterii de apărare a armatei noastre în ceea ce priveşte supravegherea şi recunoaşterea spaţială independentă într-un moment foarte critic”, a declarat Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat, citând testarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) de către Coreea de Nord săptămâna trecută.

În legătură cu aceasta, armata sud-coreeană susţine că nu a fost o “rachetă monstru” aşa cum anunţase Phenianul, ci o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) ca cea testată în 2017.

Coreea de Nord a anunţat pe 25 martie că a lansat cu succes cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală a ţării, Hwasong-17. Însă ministerul sud-coreean al apărării a precizat pentru AFP că Seul şi Washington au putut stabili că racheta lansată a fost de fapt un Hwasong-15, deja testată în 2017.

Ambele tipuri de rachete balistice intercontinentale, Hwasong-15 şi Hwasong-17, sunt potenţial capabile să atingă continentul american.

Coreea de Sud şi Japonia au confirmat fiecare că dispozitivul lansat pe 24 martie a zburat mai sus şi mai departe decât orice altă rachetă lansată până acum. Ulterior, au observat discrepanţe în relatarea Phenianului. Potrivit NK News, cu sediul la Seul, resturi ale dispozitivului au căzut în zona capitalei nord-coreene, în timp ce o minge roşiatică de fum a traversat cerul în zigzag.

Citeşte şi: Globalizarea și-a urmat cursul regretabil. Trebuie să găsim un nou model

Diseminarea acestor informaţii false a fost cu siguranţă o încercare a Phenianului de a contracara eşecul unei alte lansări, la 16 martie. Potrivit unor analişti, racheta lansată în acea zi era într-adevăr un Hwasong-17, care însă a explodat la scurt timp după lansare.

Mass-media de stat din Coreea de Nord – ziarul Rodong Sinmun şi agenţia de ştiri KCNA – nu au relatat despre eşec la momentul respectiv, aşa cum fac de obicei în termen de 24 de ore de la o lansare. În schimb a fost lăudat testul din 24 martie, KCTV (Korean Central Television, Coreea de Nord) difuzând un clip atent regizat, care pretindea că arată lansarea cu succes a unei “rachete monstru”. Cu toate acestea, analiştii au identificat anomalii în înregistrarea video, unele părţi ale acesteia fiind trucate.

Tags: achetă balistică intercontinentală (ICBM)Coreea de NordCoreea de SudHwasong-15Hwasong-17JaponiaPhenianracheteseulSUAwashington
Categorii: Știrile zilei