X

Coreea de Sud anunţă un ACORD cu Iranul

Coreea de Sud a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu Iranul pentru reglementarea contenciosului legat de îngheţarea de către Seul a miliarde de dolari proveniţi din petrol, precizând însă că acest compromis mai trebuie validat de Washington, transmite AFP, potrivit agerpres.

Iranul a sechestrat la începutul anului un petrolier sud-coreean, Hankuk Chemi, în Golful Persic, invocând încălcarea unor legi de mediu.

Vezi şi: NASA publică filmarea cu coborârea lui Perseverance pe Marte

Sechestrarea a intervenit însă într-un moment în care Teheranul făcea presiuni asupra Seulului pentru a debloca mai multe miliarde de dolari îngheţate din cauza sancţiunilor americane.

Marţi, Ministrul de Externe de la Seul a anunţat că ambasadorul sud-coreean în Republica islamică şi guvernatorul băncii centrale iraniene au ajuns la un acord la Teheran.

‘Iranul a acceptat propunerile noastre privind utilizarea fondurilor’, a transmis ministerul, fără alte precizări.

Conform unor surse media, banii ar putea fi folosiţi pentru achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19 sau pentru ştergerea unei părţi a datoriei contractate de Teheran pe lângă ONU.

‘Ridicarea efectivă a blocării acestor fonduri va presupune consultări cu actorii implicaţi, în special cu Statele Unite’, a precizat ministerul sud-coreean, ceea ce lasă să se înţeleagă că Washingtonul are puterea de a se opune prin veto oricărei utilizări a fondurilor în cauză.

La rândul său, guvernul irakian a comunicat, citându-l pe guvernatorul băncii centrale, Abdolnasser Hemmati, că Teheranul va continua să le ceară compensaţii băncilor sud-coreene.

Citeşte şi: Soţia lui ‘El Chapo’ a fost arestată pentru trafic de droguri

Iranul a fost unul din principalii furnizori de petrol ai Coreii de Sud până când aceasta a încetat achiziţiile sub presiunea sancţiunilor americane reintroduse din 2018 de fostul preşedinte american Donald Trump, în numele unei politici de ‘presiune maximală’ asupra Republicii islamice pentru a-i sista veniturile petroliere.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabiei, Teheranul are blocate de Seul 7 miliarde de dolari. 

Tags: Abdolnasser HemmatiAli RabieiCoreea de Sudgolful persicHANKUK CHEMIIranseulSUAteheranwashington
Categorii: Sinteze