Coreea de Sud este vinovată pentru un masacru în timpul Războiului din Vietnam

Publicat:

Guvernul sud-coreean a fost condamnat marţi, printr-o decizie istorică, de un tribunal din Seul să îi plătească daune de peste 22.000 de euro unei victime a unui masacru comis de soldaţi sud-coreeni în timpul Războiului din Vietnam, relatează AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul districtului central din Seul s-a pronunţat în favoarea victimei Nguyen Thi Thanh, care va primi o indemnizaţie de 30 de milioane de woni (22.240 de euro) – fără a socoti şi dobânda – pentru masacrele comise în 1968, în oraşul Phong Nhi din Vietnam.


Citeşte şi: Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a ajuns la aproape 4.900 de morţi şi riscă să crească – Black News

Puşcaşii marini sud-coreeni au fost acuzaţi că au ucis în jur de 70 de civili în timpul unui raid care a avut loc la 12 februarie în acel an.

Nguyen Thi Thanh (62 de ani), care a fost rănită în timpul masacrului şi a pierdut membri ai familiei, inclusiv pe mama sa, a intentat o acţiune în justiţie în 2020 cu obiectivul de a obţine o indemnizaţie de la guvernul sud-coreean.

Timp de trei ani, martori şi jurnalişti, care au relatat în epocă despre această dramă, au trecut prin instanţă pentru a depune mărturie.

În verdictul său, tribunalul a declarat că puşcaşii marini sud-coreeni “au ameninţat familia reclamantei cu arme de foc şi i-a scos afară pentru a-i executa”, conform agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

Astfel, argumentul autorităţilor sud-coreene conform căruia e greu ca soldaţii sud-coreeni să fie făcuţi responsabili pentru masacru a fost respins de tribunal.

Instanţa judiciară a stabilit că acordul încheiat în 1965 între Coreea de Sud şi guvernul sud-vietnamez care, conform Seulului, îl exonera de orice responsabilitate juridică, nu împiedică victimele vietnameze să ceară daune.

Într-un video publicat de echipa sa juridică, Nguyen Thi Thanh a salutat decizia tribunalului.

“Cred că spiritele (persoanelor ucise în masacru – n.r.) au fost cu mine şi m-au susţinut. Sunt atât de fericită că sufletele lor se pot odihni acum”, a mai spus ea.

“Sentinţa de astăzi este importantă, deoarece tribunalul sud-coreean recunoaşte pentru prima dată că a fost comis un act ilegal în timpul Războiului din Vietnam şi că guvernul sud-coreean trebuie tras la răspundere”, a declarat avocatul victimei, Lim Jae-sung.

Citește și: Biden spune că incidentul cu balonul de spionaj nu a slăbit relaţia cu Beijingul – Black News

Între 1960 şi începutul anilor 1970, Coreea de Sud, aliat fidel al SUA, a trimis trupe pentru a susţine efortul de război american, în ciuda şanselor slabe de victorie în faţa comuniştilor nord-vietnamezi.

Războiul din Vietnam s-a încheiat în 1975 prin căderea Saigonului şi reunificarea Vietnamului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Actorul Daniel Day-Lewis revine pe marele ecran

Actorul Daniel Day-Lewis revine pe marele ecran După o absență de șase ani, Daniel Day-Lewis, câștigător a trei premii Oscar, se întoarce pe marele ecran...

Anchetă în India privind vânzarea de bilete pentru concertele Coldplay

Anchetă în India privind vânzarea de bilete pentru concertele Coldplay Poliţia indiană a demarat o anchetă privind vânzarea pe piaţa neagră a biletelor pentru concertele...

Snapchat, acuzată că ar fi creat un mediu nesigur pentru minori

Snapchat, acuzată că ar fi creat un mediu nesigur pentru minori Snapchat este acuzată că ar fi creat un mediu nesigur pentru minori, expunându-i la...

Prinţesa Beatrice, nepoata regelui Charles, aşteaptă al doilea copil

Prinţesa Beatrice, nepoata regelui Charles, aşteaptă al doilea copil Prinţesa Beatrice, nepoata regelui Charles şi fiica Prinţului Andrew, aşteaptă al doilea copil. Prinţesa şi soţul ei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.