Coreea de Sud îl convoacă pe ambasadorul Chinei, acuzat de critici la adresa Seulului

Publicat:

Coreea de Sud l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei, Xing Haiming, reproşându-i că a spus că Seulul “greşeşte să parieze împotriva Chinei” şi să prefere aliatul său de multă vreme, Washingtonul, relatează France Presse, potrivit agerpres.  

“În vreme ce SUA exercită o presiune totală asupra Chinei, unii pariază că SUA vor câştiga şi China va pierde, dar este clar un pariu greşit”, a declarat Xing presei joi, pe marginea unei întâlniri cu liderul opoziţiei sud-coreene, Lee Jae-myung..


Citește și : Trump a fost inculpat pentru gestionarea arhivelor Casei Albe

“Ceea ce pot spune cu certitudine este că cei care pariază împotriva Chinei vor regreta în viitor”, a mai spus el, adăugând că cei care sunt sceptici faţă de Beijing “nu înţeleg cursul istoriei”.

Prim-viceministrul de externe sud-coreean, Chang Ho-jin, a reacţionat imediat, considerând că este “intolerabil să critici politica ţării gazdă pe baza unor fapte inexacte”.

El a considerat că aceste remarci constituie un “act de ingerinţă”, a declarat ministerul său într-un comunicat de presă.

În timpul întâlnirii cu ambasadorul chinez, el “şi-a exprimat regretul profund faţă de nerespectarea protocolului diplomatic şi comportamentul absurd şi provocator”, potrivit comunicatului.

Incidentul urmează unei dispute diplomatice între Seul şi Beijing izbucnite în aprilie, când preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat într-un interviu că tensiunile asupra Taiwanului se datorează “încercărilor de a schimba statu-quo-ul prin forţă”.

Citește și : Blinken a discutat cu Netanyahu despre problema statului palestinian

Aceste remarci au dat naştere unui schimb intens de replici între cele două capitale, Beijingul depunând un protest, iar Seulul denunţând o “lipsă gravă de curtoazie diplomatică”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

ANSA a descoperit nereguli grave în taberele de copii

ANSA a descoperit nereguli grave în taberele de copii Inspectorii ANSA au efectuat controale, în perioada mai-iunie, în taberele de odihnă pentru copii și adolescenți...

Anchetă internă la Serviciul Vamal

Anchetă internă la Serviciul Vamal Conducerea Serviciului Vamal se autosesizează și anunță inițierea unei anchete interne în legătură cu descinderile și reținerile din această...

Au fost implementate măsuri pentru îmbunătățirea sistemului judecătoresc și activității Institutului Național al Justiției

Au fost implementate măsuri pentru îmbunătățirea sistemului judecătoresc și activității Institutului Național al Justiției Viitorii candidați la funcțiile de judecători și de procurori, care frecventează...

NATO a convenit asupra unui angajament financiar de 40 miliarde de euro pentru Ucraina

NATO a convenit asupra unui angajament financiar de 40 miliarde de euro pentru Ucraina Ţările membre ale NATO au căzut de acord să finanţeze un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.