X

Coreea de Sud primeşte 400 de refugiaţi afgani

Aproape 400 de afgani evacuaţi din ţara lor au sosit joi la Seul, unde guvernul a declarat că va modifica legea spre a autoriza şederea pe termen lung a celor care au lucrat la proiecte sud-coreene în Afganistan înainte de preluarea puterii de către talibani în această lună, informează Reuters, potrivit agerpres.

Imigraţia este un subiect de dispută în Coreea de Sud, unde mulţi se mândresc cu omogenitatea etnică, chiar dacă populaţia de 52 milioane de locuitori îmbătrâneşte rapid şi forţa de muncă se reduce.

Citeşte şi: Cel mai modern tanc rusesc, ABANDONAT pe un teren viran din Volgograd – Black News

Cel puţin două zboruri urmau să aducă 391 de persoane, printre care familiile angajaţilor afgani ai ambasadei sud-coreene, ai Agenţiei Coreene de Cooperare Internaţională (KOICA), ai unui spital, ai institutului sud-coreean de instruire vocaţională şi ai bazelor militare.

Ministrul justiţiei, Park Beom-kye, a arătat că mulţi coreeni au primit sprijin internaţional după ce au fost nevoiţi să fugă în timpul războiului din Coreea din anii 1950-1953.

‘Acum a venit timpul să întoarcem acea favoare’, a declarat el într-un briefing de presă pe aeroportul Incheon din afara capitalei, înainte de sosirea afganilor.

Guvernul este în curs de a amenda legislaţia privind imigraţia pentru a le acorda drept de rezidenţă pe termen lung afganilor în calitate de străini care au adus servicii speciale ţării, a adăugat Park.

El a admis că planul este unul controversat, menţionând că decizia de a accepta persoane evacuate din Afganistan a fost ‘dificilă’, dar că ţara sa nu îşi poate abandona prietenii.

‘Chiar dacă, fizic, suntem la distanţă într-o ţară îndepărtată, ei sunt practic vecinii noştri. Cum am putea să închidem ochii când vieţile lor sunt în pericol din cauza faptului că au lucrat cu noi?’, a subliniat ministrul.

Coreea de Sud a acceptat de-a lungul anilor mai mult de 30.000 de nord-coreeni refugiaţi, dar aprobă un număr mult mai mic de solicitanţi de azil din alte ţări.

Citeşte şi: ‘Ameninţare importantă de atac terorist’ în Afganistan! UK recomandă evitarea oricărei călătorii – Black News

În 2018, un val neaşteptat de sosiri din Yemen pe insula turistică Jeju a creat temeri legate de o posibilă creştere a infracţionalităţii şi alte probleme sociale, determinând guvernul să reprime fenomenul.

Doar 55 dintre cele 6.684 de persoane care au cerut statut de refugiat în Coreea de Sud în 2020 l-au primit, alţi 127 primind permisiunea de a rămâne din motive umanitare, dar fără a fi desemnaţi ca refugiaţi, arată datele Ministerului Justiţiei.

Tags: aeroportul IncheonAfganistanCoreea de SudkabulPark Beom-kyeregugiati afganiseultalibani
Categorii: Știrile zilei