Coreea de Sud va împărtăși informaţii militare clasificate cu Japonia prin intermediul SUA

Publicat:

Împărtăşirea informaţiilor militare clasificate cu Japonia va continua, însă prin intermediul Statelor Unite, a decis până la urmă Coreea de Sud, la o zi după ce Seulul a anunţat că rupe unilateral un acord (GSOMIA) cu Tokyo în acest sens, relatează AFP, potrivit news.ro .

Relaţiile între cele două ţări asiatice, aliate ale Washingtonului, continuă să se deterioreze pe fondul unor vechi contencioase, moştenite din trecutul colonialist japonez în peninsula coreeană (1910-1945).


Citește și : Un colaborator al WikiLeaks a DISPĂRUT în urma unui accident de caiac. Poliţia norvegiană îl caută de anul trecut!

Coreea de Sud a anunţat joi că urmează să renunţe la un acord de împărtăşire de informaţii militare clasificate cu Japonia, un pact cunoscut sub numele GSOMIA.

Tensiunile au crescut între Tokyo şi Seul în ultimele săptămâni.

Tribunale sud-coreene au hotărât ca întreprinderi japoneze să acorde despăgubiri unor sud-coreeni care au fost forţaţi să muncească în fabrici ale acestor întreprinderi japoneze în timpul ocupaţiei nipone.

Japonia consideră însă că aceste probleme au fost rezolvate prin semnarea unor acorduri bilaterale în 1965.

GSOMIA a fost încheiat în noiembrie 2016 sub egida Washingtonului, în contextul ascensiunii programelor balistice şi nucleare nord-coreene.

Însă, în locul acordului, Coreea de Sud urmează ca de-acum ”să folosească în mod activ canalul trilateral de schimb de informaţii, cu Statele Unite ca intermediar”, a anunţat Kim Hyun-chong, un reprezentant al securităţii naţionale în cadrul preşedinţiei sud-coreene.

Citește și : Coreea de Nord este pregătită pentru orice: Conflict deschis sau negocieri cu SUA!

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a declarat ”dezamăgit”, joi, de ruperea acordului de către Seul şi a îndemnat ambele ţări ”să menţină dialogul”.

Japonia şi Coreea de Sud, două democraţii, se confruntă cu ascensiunea puterii Chinei comuniste şi o Coree de Nord dotată cu arma nucleară. Ele sunt considerate, în acest context, aliate apropiate ale Statelor Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Israelul este sub presiune pentru a limita răspunsul la un posibil atac din partea Iranului

Israelul este sub presiune pentru a limita răspunsul la un posibil atac din partea Iranului Unii din cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului, care se...

Un pieton care traversa neregulamentar a fost lovit de ambulanţă

Un pieton care traversa neregulamentar a fost lovit de ambulanţă O persoană a ajuns la spital, după ce a fost lovită de o ambulanță. Totul...

Șeful de la „Spații Verzi” riscă să rămână fără câteva sute de mii de lei

Șeful de la „Spații Verzi” riscă să rămână fără câteva sute de mii de lei Director interimar al Î M „Asociația de Gospodărie a Spațiilor...

România schimbă procesul de acordare sau redobândire a cetățeniei

România schimbă procesul de acordare sau redobândire a cetățeniei Cererile de acordare sau redobândire a cetățeniei române soluționate favorabil vor presupune eliberarea cardului de cetățenie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.