Coreea de Sud: Vicepremierul Kim Dong-yeon şi un consilier prezidenţial, destiuiţi de Moon Jae-in

Publicat:

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in i-a destuit vineri pe cei doi mai-mari însărcinaţi cu economia, inclusiv pe ministrul Finanţelor care deţinea de asemenea funcţia de vicepremier, pe fondul unei încetiniri a creşterii economice, unei creşteri a şomajului şi menţinerii unei inegalităţi în venituri, relatează AFP, scrie News.ro .

Vicepremierul Kim Dong-yeon şi şeful de cabinet al preşedintelui, un consilier însărcinat cu strategia politică, Jang Ha-sung, au fost demişi din funcţii şi înlocuiţi, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei.


Citește și : 25 de soldaţi răniţi și 7 dispăruți în urma exploziei accidentale a unui obuz la o bază militară din sud-estul Turciei(autorităţi)

Potrivit presei, cei doi aveau opinii divergente cu privire la soluţionarea unor dificultăţi cu care se confruntă a 11-a economie mondială.

Moon este reputat pe plan internaţional prin rolul pe care l-a jucat în destinderea spectaculoasă, în curs, cu vecinul său de la Nord, înarmat cu bomba nucleară. Însă, acasă, politica sa economică este tot mai controversată, iar cota de popularitate i-a scăzut în sondaje.

Guvernul său a mărit salariul minim, a redus durata muncii şi transformat contracte de muncă temporare în contracte pe perioadă nedeterminată, în cadrul unei politici de redistribuire, menită să stilumeze o ”creştere (economică) susţinută de venituri”.

Este vorba despre o schimbare de direcţie completă, faţă de modelul creşterii economice trecute, susţinute de exporturi şi investiţii ale enormelor conglomerate sud-coreene, care au ridicat economia sud-coreeană pe locul patru în Asia.

Critici ai Guvernului apreciază că această politică a avut efectul invers celui scontat, agravând situaţia oamenilor cu veniturile cele mai mici şi obligând întreprinderi mici să facă concedieri, în timp ce mastodonţii ezită s investească, având în vedere o consolidare a reglementărilor.

Banca centrală şi-a scăzut, luna trecută, previziunile cu privire la creşterea economică anuală la 2,7%, în contextul în care, în 2017 creşterea efectivă a fost de 3,1%. În al treilea trimestru, rata şomajului a crescut cu 0,4%, la 3,8%, iar nivelul şomajului în rândul tinerilor a atins 9,4% – cel mai înalt nivel înregistrat din 1999.

Citește și : Un nou atac la adresa procurorului special Robert Mueller din partea lui Donald Trump: Nu a fost numit de Senatul SUA

Ministrul Finanţelor dorea să revină asupra politicii redistribuirii, inclusiv asupra salariului minim, în timp ce Jang voia să continue pe aceeaşi cale.

Kim Dong-yeon a fost înlocuit cu Hong Nam-ki, iar Jang Ha-sung cu Kim Soo-hyun, consilierul însărcinat cu afaceri sociale al lui Moon.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Răsturnare de situaţie într-un celebru caz de crimă devenit serial Netflix: Fraţii Mendez au fost închişi acum mai bine de trei decenii pentru uciderea...

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene

Un bărbat din Florida a salvat 12 vecini cu o placă de surf în timpul uraganului Helene Marty Thomas, locuitor al plajei Indian Rocks, Florida,...

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou

Rust, difuzat în premieră la 3 ani după ce Alec Baldwin a împușcat-o pe Halyna Hutchins pe platou Filmul „Rust” va avea premiera la un...

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia

Eșec juridic pentru X: Platforma lui Musk trebuie să plătească o amendă mare în Australia Platforma de social media X, deținută de Elon Musk, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.