X

Coreea de Sud: Vicepremierul Kim Dong-yeon şi un consilier prezidenţial, destiuiţi de Moon Jae-in

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in i-a destuit vineri pe cei doi mai-mari însărcinaţi cu economia, inclusiv pe ministrul Finanţelor care deţinea de asemenea funcţia de vicepremier, pe fondul unei încetiniri a creşterii economice, unei creşteri a şomajului şi menţinerii unei inegalităţi în venituri, relatează AFP, scrie News.ro .

Vicepremierul Kim Dong-yeon şi şeful de cabinet al preşedintelui, un consilier însărcinat cu strategia politică, Jang Ha-sung, au fost demişi din funcţii şi înlocuiţi, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei.

Citește și : 25 de soldaţi răniţi și 7 dispăruți în urma exploziei accidentale a unui obuz la o bază militară din sud-estul Turciei(autorităţi)

Potrivit presei, cei doi aveau opinii divergente cu privire la soluţionarea unor dificultăţi cu care se confruntă a 11-a economie mondială.

Moon este reputat pe plan internaţional prin rolul pe care l-a jucat în destinderea spectaculoasă, în curs, cu vecinul său de la Nord, înarmat cu bomba nucleară. Însă, acasă, politica sa economică este tot mai controversată, iar cota de popularitate i-a scăzut în sondaje.

Guvernul său a mărit salariul minim, a redus durata muncii şi transformat contracte de muncă temporare în contracte pe perioadă nedeterminată, în cadrul unei politici de redistribuire, menită să stilumeze o ”creştere (economică) susţinută de venituri”.

Este vorba despre o schimbare de direcţie completă, faţă de modelul creşterii economice trecute, susţinute de exporturi şi investiţii ale enormelor conglomerate sud-coreene, care au ridicat economia sud-coreeană pe locul patru în Asia.

Critici ai Guvernului apreciază că această politică a avut efectul invers celui scontat, agravând situaţia oamenilor cu veniturile cele mai mici şi obligând întreprinderi mici să facă concedieri, în timp ce mastodonţii ezită s investească, având în vedere o consolidare a reglementărilor.

Banca centrală şi-a scăzut, luna trecută, previziunile cu privire la creşterea economică anuală la 2,7%, în contextul în care, în 2017 creşterea efectivă a fost de 3,1%. În al treilea trimestru, rata şomajului a crescut cu 0,4%, la 3,8%, iar nivelul şomajului în rândul tinerilor a atins 9,4% – cel mai înalt nivel înregistrat din 1999.

Citește și : Un nou atac la adresa procurorului special Robert Mueller din partea lui Donald Trump: Nu a fost numit de Senatul SUA

Ministrul Finanţelor dorea să revină asupra politicii redistribuirii, inclusiv asupra salariului minim, în timp ce Jang voia să continue pe aceeaşi cale.

Kim Dong-yeon a fost înlocuit cu Hong Nam-ki, iar Jang Ha-sung cu Kim Soo-hyun, consilierul însărcinat cu afaceri sociale al lui Moon.

Tags: Coreea de SudguvernJang Ha-sungKim Dong-yeonMoon Jae-inpreşedinţievicepremier
Categorii: Știrile zilei